Sådan vælger du den perfekte øl til grillmad

Mørke øl klæder den tunge grillmad, mens lysere øl er godt selskab for de lettere grillretter. Få eksperternes råd til at udvælge øl

I de mørkere tider passer de mørke øl godt til den tunge mad. Mens det klæder den lettere mad, vi typisk spiser, når vi går lysere tider i møde, at blive ledsaget af de lysere øl. Free/Colourbox, Lev Dolgachov

I de mørkere tider passer de mørke øl godt til den tunge mad. Mens det klæder den lettere mad, vi typisk spiser, når vi går lysere tider i møde, at blive ledsaget af de lysere øl. Free/Colourbox, Lev Dolgachov

DANMARK:Bøffer, pølser og majskolber syder på grillen en lun forårsaften på terrassen. Så mangler der bare at blive fyldt kold øl i glasset. Men hvilken øl skal man vælge?

Det kommer helt an på, hvilken mad du serverer, fortæller Carsten Berthelsen, som blandt andet er forfatter til en række bøger om øl og øldommer ved konkurrencer.

- Der har lige været en syndflod af påskebryg, og der er nogle, der er særdeles velegnede til grillmaden. I modsætning til juleøllet er der ikke særlig meget krydring i påskeøllene. Det er rene, klare maltede øl, siger Carsten Berthelsen.

Her får du hjælp til at udvælge øl til grillmaden fra ølentusiast Carsten Berthelsen og sommelier Heine Egelund.

Med tung marinade

Er det bøffer, mørbrad eller revelsben i tyk marinade, der ryger på grillen, er der ifølge Carsten Berthelsen to muligheder for øl: det bløde, maltede øl, som giver modspil, eller det mere skarpe, bitre øl.

Det gælder, uanset om det er okse eller svin, der bliver serveret - så længe det er marineret.

- Det skarpe øl kan være pale ale eller IPA (india pale ale, red.). IPA’erne med høj humle har det rigtig godt med kraftige saucer og chilisovs. De bitre øl er meget velegnede, siger Carsten Berthelsen.

Den anden mulighed er de mørke øl, som også sommelier Heine Egelund vil anbefale.

- Til grillmad er sådan noget som brown ale-typerne fantastiske. De er mørke, har god maltkarakter og har en lille kant af sødme, som er fantastisk til det lidt brændte, der er på grillmaden, forklarer Heine Egelund.

Arkivfoto: Bo Lehm

Arkivfoto: Bo Lehm

Heine Egelund foreslår også, at man kan drikke en afkølet porter til kødretterne.

- Når du køler den lidt ned, får du den her lakrids- og lædersmag frem, som virkelig fremhæver det, du har grillet dit kød i. Det øl, du drikker, kan du så bruge i marinaden, fortæller Heine Egelund.

Uden kraftig marinade

Er det pølser, kyllingelår eller andet kød uden kraftig marinade, der skal på tallerkenen, er de bløde forårsøl og påskebryg et godt valg ifølge Carsten Bertelsen.

- Det kunne være Furs påskebryg eller Jacobsens forårsbryg, de er særdeles velegnede, når du ikke bruger alt for meget marinade, siger han og fortsætter:

- Thisted Bryghus har en meget fin påske stenøl, der er lidt mørk. Den er god til pølser. Willemoes påskebryg er også velegnet til pølser og kartoffelsalat.

Fisk og skaldyr

- Er det fisk og skaldyr, kan det være en almindelig let pilsner. Man kan også gå over i hvedeøl til de lette retter som fisk og skaldyr, fortæller sommelier Heine Egelund.

Det kunne også være en saison, som er en pale ale, tilføjer han.

Også Carsten Berthelsen fremhæver de lyse øl som godt selskab til det salte fra havet. Eksempelvis en india pale ale, nævner han.

Også de belgiske bryggerier kan byde på gode øl til havets grillede lækkerier.

Arkivfoto

Arkivfoto

- Westmalle Tripel er fantastisk til fisk, skaldyr og asparges, siger han.

Blandt sæsonens forårs- og påskebryg kan man også finde fine ledsagere til de grillede godter.

- Svaneke Bryghus har en dejlig påskebryg, som er en IPA, den er spændende at bruge. Herslev Bryghus ved Roskilde laver en dejlig økologisk påskebryg, som ikke er så stærk og meget anvendelig til sommermaden og fisk, fortæller Carsten Berthelsen.

/ritzau fokus/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.