Sæby

Sæby Vandmølle en ny omgang i den politiske mølle

Kommunen er stadig forpligtet til at sikre faunapassage ved Sæby Vandmølle

Sæby Vandmølle - sportsfiskerne genoptager bestræbelserne på at sikre anlæg af en faunapassage. Arkivfoto: Kurt Bering

Sæby Vandmølle - sportsfiskerne genoptager bestræbelserne på at sikre anlæg af en faunapassage. Arkivfoto: Kurt Bering

SÆBY:Et flertal i Frederikshavn Byråd besluttede 25. maj i år at skrotte planen om at sikre fiskene fri passage forbi opstemningen ved Sæby Vandmølle.

Men sagen kommer snart på den politiske dagsorden igen.

Den blev ellers lagt politisk død, da en ansøgning til Naturstyrelsen om finansiering af en faunapassage blev trukket tilbage på baggrund af byrådsbeslutningen.

Men Frederikshavn Kommune er fortsat forpligtet til at gennemføre et projekt, der skaber fri passage for fiskenes vandring.

Det har borgmester Birgit Hansen (S) for nylig skriftligt bekræftet over for formanden for Sæby Sports-fiskerforenings formand, Jesper Christensen.

"Som at bygge en skorsten fra toppen..."

Det har hele tiden været foreningen opfattelse, og nu vil sportsfiskerne igen lægge pres på politikerne om at komme i gang med arbejdet.

- Spærringen er blandt de tre vigtigste i landet at få fjernet, fordi den ligger kun 600 meter fra åens udløb i havet, siger Jesper Christensen.

Som led i de nye vandområdeplaner er der afsat millioner til at forbedre fiskenes gydemuligheder og fjerne spærringer længere oppe ad åen.

- Men at begynde med det i den øverste del af åen er som at bygge en skorsten fra toppen og ned, siger Jesper Christensen og tilføjer:

- Det er der endnu ikke nogen, der har haft held med at gøre.

Foreningen holder møde i den kommende uge for at planlægge sin indsats for at genstarte processen med det skrottede projekt.

Jesper Christensen oplyser, at byrådsmedlemmer blandt andet vil blive inviteret til debatmøde til foråret sammen med personer med faglig ekspertise.

300.000 kr. på spærret konto

Sæby Sportsfiskerforening stillede tidligere på året 300.000 kr. til rådighed for kommunens projektering af faunapassagen ved vandmøllen.

Det skete efter aftale med borgmesteren og kommunaldirektøren og efter, at et tidligere projekt var opgivet, fordi det blev for dyrt.

Kommunen nåede ikke at bruge de indsamlede 300.000 kr., inden byrådet slog bremserne i.

Kommunen har nu meddelt, at den i stedet tilbagefører hele beløbet til foreningen.

Pengene vil i første omgang af foreningen blive indsat på en spærret konto.

- Hvis kommunen ikke vil bruge pengene til at lave et nyt projekt, bliver de tilbagebetalt til bidragyderne, siger Jesper Christensen.

Kommunen forpligtet, men..

Kontorchef Sara Westengaard Guldagger, Styrelsen for Vand og Naturforvaltning, bekræfter, at kommunen er forpligtet til at udarbejde nyt projekt til fjernelse af spærringen.

Styrelsen kan dog fritage kommunen for at gennemføre indsatsen, hvis projektet ikke er muligt at gennemføre omkostningseffektivt - altså hvis det er for dyrt i forhold til den forventede miljøeffekt.

Det var præcis dét, der skete for lidt over et år siden, da kommunen indsendte sit første projekt til lidt over 20 mio. kr., som Naturstyrelsen kasserede på grund af prisen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.