Sælsuppe og hvalkød i madpakken

Det er tid til at aflive myter og spise grønlandsk mad, når Rie Oldenburg huserer på Museumscenter Aars

AARS:Til hverdag huserer Rie Oldenburg i Narsaq på den grønlandske sydspids, hvor hun har været museumsinspektør siden 1990 og kunne ikke drømme om at slippe taget i landet. Men for tiden gør hun en undtagelse. Hele ugen har hun kokkereret i Museumscenter Aars' køkken med Erik Christensen fra museet, som en lærevillig køkkenhjælper i et ukendt land. Det er nemlig ikke traditionelle danske retter, der er kommet ud af kokkerierne, selvom suppe, fisk og ris vel er kendt for de fleste. Flere gange om dagen har Rie Oldenburg serveret suppe med store stykker af sæl. Stegte amassetter – en sildefisk – tørret fjordtorsk og tørret hvalkød er også blandt de udfordringer, der har være med til at bryde vanetænkningen om mads smag hos dem, der har været inviteret til middag i Rie Oldenburgs grønlandske køkken. Det er fortrinsvis børn. For Rie Oldenburg er på besøg på Museumscenter Aars i forbindelse med den store grønlandske sommersatsning, udstillingen Tamaviaartumik. En del af forløbet retter sig mod skolebørn fra det meste af Himmerland. Onsdag var det elever fra Østermarkskolen i Aars og 4B fra Rosendalskolen ved Hobro, der var på besøg hos Rie Oldenburg. - Jeg kunne godt lide fisken, men ikke så godt sælsuppen, siger Caro, som til hverdag ikke har mere med Grønland at gøre end de fleste andre på Rosendalskolen. Caro hedder hun i virkeligheden ikke. Caro er bare den grønlandske udgave af Caroline, og Caroline Nedergaard Pedersen fik ligesom alle de andre børn, der har besøgt Rie Oldenburgs univers, sit navn at vide på grønlandsk. Besøget på museet indeholdt også et lysbilledforedrag om livet i Narsaq og en rundvisning i den grønlandske udstilling, som kan ses resten af måneden. - Vi har taget imod invitationen fra Museumscenter Aars, fordi det er en oplagt lejlighed til at flytte undervisningen ud af skolen, forklarer lærer Jenny Lyngaa. Klassen har arbejdet med Grønland gennem et stykke tid, og museeumsbesøget sætter kolorit på ordene i klassen. - Der er blevet aflivet mange myter. For eksempel den om at alle grønlændere går i nationaldragt og bor i snehuler, forklarer Jenny Lyngaa. Det er bestemt også et af målene, understreger Rie Oldenburg. - For mig handler det i høj grad om at aflive myter. Også den om at der ikke findes haver i Grønland. De grønlandske haver er en del af udstillingen. Fotograferet af fotografen Finn Larsen og for tiden ophængt i de to store udstillingssale på museet. De punkterer med al tydelighed enhver fordom om, at der ikke findes hyggelige små blomsterprydede haver i det store land mod nord. - Jeg håber at være med til at give børnene et andet billede af Grønland. Og børn er et godt sted at starte, for de er tit mindre fordomsfulde i udgangspunktet end voksne. Kan vi få aflivet de forkerte fordomme, så tror jeg på, at vi bliver mere rummelige mennesker, siger Rie Oldenburg. Noget tyder på, at lektien blev lært. Uanset hvor fremmedartet den grønlandske menu smagte i børneganerne, blev i hvert fald sagt: Tak for mad.