Sæt dig ind i sagerne og vent på aktiesparekontoen

Hvis du overvejer at investere i aktier, så brug tiden fornuftigt, indtil aktiesparekontoen bliver lanceret.

Ritzau
Aktier computer laptop Foto: Free/Colourbox
15. november 2017 07:01

Aktiesparekontoen bliver en realitet fra 2019, og derfor er det værd at overveje, om det er nu, man skal hoppe med på vognen.

Hvis man ikke er erfaren aktieinvestor, er det en god mulighed for at komme i gang, fortæller Leonhardt Pihl, som er direktør hos Dansk Aktionærforening.

- Det er tænkt som en nem måde at komme ind på aktiemarkedet. Hovedingrediensen i modellen er, at der er en forholdsvis lav skat på dit afkast på investeringerne.

Så hvis den nuværende beskatning af aktier, som er ret kompliceret, kan få dig til at genoverveje hele projektet, så er den nye aktiesparekonto oplagt for dig.

Beskatningen på afkastet er i dag 27 procent op til en grænse, hvor det tipper, og herefter er beskatningen 42 procent.

Med den nye aktiesparekonto er beskatningen kun 17 procent, uanset hvor meget dine aktier stiger. Og du bliver kun beskattet af den samlede gevinst, altså kan du trække eventuelle tab inden for ordningen fra inden.

Så er man ny i det, vil direktør Leonhardt Pihl som udgangspunkt råde til, at man venter med at investere i aktier, til den nye konto bliver lanceret i januar 2019. Det er også oplagt at bruge tiden indtil da på at sætte sig ind i aktieinvestering, mener han.

- Så man lige finder ud af, hvad det er, man begiver sig ud i, hvad ens tidshorisont er, og hvad man kan forvente at få ud af det. Det er sådan set en god idé, uanset om man benytter sig af en aktiesparekonto eller ej, bemærker Leonhardt Pihl.

Lars Persson, som beskæftiger sig med aktie- og investeringsrådgivning og laver analyser på aktierådet.dk, mener også, at aktiesparekontoen er den lette version, som særligt er god for unge mennesker.

Han har dog en bekymring i forhold til, at man både kan sætte penge ind og trække dem ud, som det passer en. Hvis man får et stort afkast, og trækker alle pengene ud, skal man være sikker på, at der er penge til at dække skattesmækket, før de er brugt på en fed ferie, bemærker han.

Hvis du når grænsen på aktiesparekontoen, og for alvor er blevet bidt af aktier, så opstår der en ny situation.

- Der vil du så gå over i en 27 procents beskatning. Og det er bare ærgerligt. Det vil stadig være kompliceret, ligesom det er i dag, siger Leonhardt Pihl.

Fakta: Om aktiesparekontoen

- Aktiesparekontoen lanceres 1. januar 2019.

- Det er en konto i din bank, hvor du kan indsætte beløb op til 50.000 kroner, som du kan handle aktier for.

- Planen er, at beløbsgrænsen kan vokse med 50.000 kroner om året frem til 2022 og dermed ende på 200.000 kroner. Det skal dog tages op hvert år i folketinget.

- Fordelen ved aktiesparekontoen er en mere enkel beskatning end ved aktieinvesteringer. Man betaler kun skat af værdistigninger på kontoen. Der betales 17 procent i skat.

Kilder: em.dk, regeringen.dk, Leonhardt Pihl.

/ritzau fokus/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...