Salmonella-udbrud fra svin på Fyn

KØBENHAVN:Statens Serum Institut har registreret 21 smittetilfælde med salmonellatypen DT12. En kvinde, som i forvejen var alvorligt syg af andre årsager, er død i forbindelse med salmonellasmitten. Fødevaremyndighederne har mistanke til svinekød fra en besætning på Vestfyn og har stoppet slagtning og salg af kød herfra. 14 sygdomstilfælde er registreret på Vestfyn, tre i Vejle, to i Nordjylland, et i Roskilde og et i Ringkøbing. Udbruddet begyndte for nogle uger siden, men først nu er myndighederne så langt, at de med rimelig sikkerhed kan udpege kilden. - Vi regner med, at vi er på bagkanten af det her udbrud, og der er kun små mængder af kødet tilbage i handlen, siger vicedirektør i Fødevarestyrelsen Henrik G. Jensen. I øjeblikket er Fødevarestyrelsen i gang med at opspore og tilbagekalde det kød, som endnu måtte ligge i kølediskene. Salmonella DT12 er en meget almindelig salmonellatype, og symptomer ved smitte er mavesmerter, diaré, opkastninger, ledsmerter og feber. De foreløbige undersøgelser af den særlige variant af salmonella DT12, som er involveret i dette udbrud, peger på en usædvanlig høj sygelighed. Smitte kan dog undgås, hvis man følger en række basale køkkenråd. Salmonella bliver nedbrudt af høj varme, så smitte kan undgås ved at gennemstege eller koge svinekød. Yderligere skal råt kød holdes adskilt fra spiseklar mad, som ikke skal opvarmes, eksempelvis salat og brød. Og skærebræt og kniv skal skiftes eller vaskes straks efter, det har været brugt til råt kød. Og så er det en god idé at vaske hænder, når man har rørt ved råt kød og at smide den brugte emballage med kødsaft direkte i skraldespanden, så den ikke ligger på køkkenbordet. Sidst der blev konstateret et salmonellaudbrud i Danmark handlede det om et parti strudsekød i november 2004. /ritzau/