Lovns

Saltvand skal ledes ud i Louns Bredning

Vedligeholdelse af gaslager går ind i ny fase

Arkivfoto: Louns Bredning

Arkivfoto: Louns Bredning

VESTHIMMERLAND:Vedligeholdelsen af naturgaslageret i Lille Torup mellem Viborg og Års er nu nået det punkt, hvor Energinet.dk begynder at lede saltvand ud i Lovns Bredning. Samtidig foretages en intensiv overvågning af vandmiljøet

- Gaslageret skal vedligeholdes, fordi kavernerne – det vil sige hulrummene i undergrunden - siden etableringen i 1980’erne naturligt er skrumpet, siger gaslagerchef Leif Hansen, Energinet.dk.
- I oktober fik vi Naturstyrelsen og Miljøstyrelsens godkendelse til pilotprojektet, og i december begyndte vi at tømme kavernen for gas samtidig med, at den langsomt blev fyldt med vand fra Hjarbæk Fjord. Vandet har i de forløbne måneder opløst saltet i undergrunden, og samtidig har vi fået udskiftet den gamle brøndstreng ned til hulrummet med en ny og moderne, fortsætter Leif Hansen.
Miljøstyrelsen og Naturstyrelsen har nu godkendt Energinet.dks dokumentation for, at man opfylder vilkårene i tilladelsen til pilotprojektet. Styrelserne har derfor givet energinet.dk grønt lys til at gå i gang med at lede saltvand ud i Limfjorden.
- I denne uge begynder vi at trykprøve pumpesystemet og teste måleudstyret, så alt er i orden, før vi langsomt begynder at fylde kavernen med gas i takt med, at vi samtidig pumper det mættede saltvand ud af kavernen.
- Det mættede saltvand pumpes op fra undergrunden og ledes frem til pumpestationen ved Virksund. Her fortynder vi skyllevandet, så vandet får samme naturlige saltniveau, som vandet i Limfjorden, før vi leder saltvandet ud i Lovns Bredning, forklarer Leif Hansen og forklarer videre:
- Under hele processen foretager vi en intensiv overvågning af vandmiljøet og offentliggør løbende måleresultaterne på vores hjemmeside, ligesom vi sender alle målinger til miljømyndighederne, siger Leif Hansen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.