Udland

Samaras: Vælg mellem euro eller mareridt

Konservativ leder advarer om, at Grækenland bliver sendt 50 år tilbage, hvis de siger nej til euroen.

Samaras: Vælg mellem euro eller mareridt

Mens det meste af verden holder vejret forud for parlamentsvalget i Grækenland søndag, afslutter græske toppolitikere deres valgkamp med advarsler om, at en valgsejr til EU-modstandere vil føre til kaos.

Den konservative leder Antonis Samaras advarer vælgerne om, at de ved parlamentsvalget søndag skal vælge mellem euroen eller en mareridtsagtig tilbagevenden til drakmer, der vil sende Grækenland 50 år tilbage i tiden.

- Valget er mellem euroen og drakmer. Der er folk i udlandet, der vil gøre os til euroens sorte får. Dem skal vi ikke gøre glade, siger Samaras i sin sidste tale før valget til medlemmer af hans konservative Ny Demokrati.

Samaras og de konservative ligger side om side med det stærkt EU- og eurokritiske venstreorienterede parti Syriza, der lover vælgerne at afvise den redningspakke, som Grækenland har aftalt med IMF, Den Internationale Valutafond og Andre eurolande.

Samaras lover sine vælgere, at han vil genforhandle dele af de betingelser, EU og IMF har stillet for at yde Grækenland et lån på næsten 1000 milliarder kroner, der skal forhindre, at Grækenland går statsbankerot.

Redningspakken er stærkt upopulær blandt grækerne, da den har ført til store offentlige nedskæringer og mange arbejdsløse.

Intet parti står til at få flertal, og en svag koalitionsregering anses for det mest sandsynlige.

Blandt græske finansfolk synes der dog at være tiltro til, at det bliver partier, der støtter redningspakken fra EU og IMF, der kommer til at danne regering.

Aktiekurserne er gået op de seneste dage i Athen. Fredag steg kurserne med næsten to procent.

/ritzau/Reuters