Udland

Sammenstød mellem Mælkevejen og Andromeda

Vor egen Mælkevejen vil støde sammen med nabogalaksen Andromeda - om fire milliarder år.

Sammenstød mellem Mælkevejen og Andromeda

Astronomer har ved hjælp af det avancerede Hubble rumteleskop regnet sig frem til, at vor egen Mælkevejen vil begynde at støde ind i og flette sig sammen med nabogalaksen Andromeda.

Om cirka fire milliarder år!

Det skriver britiske BBC.

De to galakser drages mod hinanden af deres gensidige tyngdekraft. Efter yderligere to milliarder år vil de to galakser være vævet så meget sammen, at de vil være en galakse.

Solens position bliver forskubbet. Men der er kun ringe fare for, at dets planeter bliver tilintetgjort, vurderer astronomerne.

Fra Jorden vil nattehimlen dog blive meget forandret. Men udsigten vil blive spektakulær. Naturligvis under forudsætning af, at der findes mennesker til at se op mod himlen om milliarder af år.

- I dag ser Andromeda ud som en udvisket sky. Den blev første gang set af oldtidens astronomer, siger Roeland van der Marel, ledende astronom ved Space Telescope Science Institute i Baltimore i USA.

Astronomer har længe vidst, at de to galakser drages mod hinanden. Afstanden er i dag cirka 2,5 millioner lysår, men de nærmer sig hinanden med 400.000 kilometer i timen.

At astronomerne er i stand til at sige, hvornår de to galakser smelter sammen, skyldes, at der anvendes nye og mere præcise metoder.

- Få ting fascinerer mennesker mere end vor kosmiske skæbne, og hvordan vor fremtid bliver. At vi nu er i stand til at sige, hvordan en lille sky ude i rummet kommer til at påvirke vores solsystem er i sandhed bemærkelsesværdig og fascinerende, siger Roeland van der Marel.

/ritzau/