Samuelsen: Danmark skal tage ansvar i en mere usikker verden

Rusland, brexit og USA har gjort verden usikker. Derfor skal Danmark tage ansvar, siger udenrigsministeren.

Liveable Scandinavia 2017 Foto: Scanpix/Ida Guldbæk Arentsen

Liveable Scandinavia 2017 Foto: Scanpix/Ida Guldbæk Arentsen

Den nye og usikre verdensorden sætter scenen for regeringens nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi.

En strategi, som udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) onsdag morgen præsenterer på et pressemøde sammen med minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs (V).

- Verden er blevet mere usikker med blandt andet Ruslands aggressive kurs, brexit og USA's nye kurs på flere emner. Derfor skal Danmark tage ansvar, siger ministeren.

- Det foreslår regeringen, at vi gør ved for eksempel at øge forsvarsudgifterne. Men også ved at modgå russisk cyberkrigsførelse og gøre en større indsats i nærområderne.

- Vi styrker også indsatsen med at forhandle et godt resultat hjem for Danmark i brexitforhandlingerne. Og så bruger vi flere kræfter på at gøre Danmark skarpe til at gribe globaliseringens økonomiske muligheder.

Den nye strategi sætter fem hovedudfordringer for Danmark de kommende år: Migration, ustabilitet og terrorisme. Sikkerhed i Danmarks nærområde. Brexit og EU's fremtid. Globaliseringens muligheder. Arktis.

- Verden ser meget anderledes ud end for tre-fire år siden. Ja, faktisk end bare for et år siden. På mange områder er livet blevet bedre for mange, men der er også mange ting, der går i den forkerte retning:

- Frihed og frihandel er under pres. Migrationsstrømme truer Europas stabilitet, autoritære kræfter får øget styrke, og der bliver stillet spørgsmålstegn ved det internationale samarbejde, siger Samuelsen.

Som led i den nye udenrigs- og sikkerhedspolitik vil regeringen sætte fart på udsendelse af afviste asylansøgere og kriminelle udlændinge.

Der afsættes 75 millioner kroner til at sende afviste asylansøgere hjem ved at "fremme frivillig udrejse".

- Regeringen er klar til at bruge udviklingspolitikken aktivt til at styrke tilbagesendelse af afviste asylansøgere efter noget-for-noget princippet, siger Ulla Tørnæs.

- Samarbejder et land om at hjemtage afviste asylansøgere, er vi klar til at styrke samarbejdet. I den omvendte situation, hvor et land ikke samarbejder, vil det også have konsekvenser.

Strategien er udarbejdet af regeringen, som vil holde forskellige debatarrangementer i Folketinget og en redegørelsesdebat i efteråret.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.