Samuelsen stillede sidste år ny Europol-aftale i udsigt

Billedligt talt skal de andre lande bare stikke os en log-in-kode, lød det fra Samuelsen om Europol.

- Der skal forhandles en parallelaftale om EU's politisamarbejde, Europol, på plads. Det er bestemt ikke umuligt (billedligt talt skal de andre lande jo bare stikke os en log-in-kode).

Sådan skrev Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, i en kronik i Berlingske i december sidste år.

Det var få dage efter, at danskerne havde stemt nej til at erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning.

Nu kan Anders Samuelsen som nyudnævnt udenrigsminister være meget tæt på at skulle præsentere resultatet af regeringens bestræbelser på at få en aftale om Europol i hus.

Men ikke meget tyder på, at det bliver en parallelaftale med fuld adgang.

Tværtimod har Anders Samuelsen forgænger på posten udenrigsminister, Kristian Jensen, i midten af november fastslået, at han snart håbede at kunne præsentere rammerne for en særaftale.

Den giver ikke samme rettigheder som en parallelaftale, men ventes at sikre, at Danmark fortsat kan søge i Europols databaser.

Anders Samuelsen tog i sin kronik forbehold for, at Danmark måske ville havne i en situation, hvor man ikke fik en parallelaftale. Han skrev:

- Det ville være så afslørende for ja-partiernes skræmmekampagne, hvis det, de sagde var umuligt, viser sig at være uproblematisk, så der er en vis sandsynlighed for, at det trækker ud, skrev Anders Samuelsen.

Socialdemokraternes EU-ordfører, Peter Hummelgaard, vil nu kalde Anders Samuelsen i samråd om sagen.

- Vi er ganske utrygge ved og forundrede over, at det er Anders Samuelsen, der førte kampagne for et nej, som nu skal forhandle på regeringens vegne, siger Peter Hummelgaard.

Han vil have svar på, om Anders Samuelsen mener, at regeringen har trukket forhandlingerne i langdrag. Og besked om, hvilken type aftale den nye udenrigsminister og VLAK-regeringen går efter.

Spørgsmål: Anders Samuelsen har ved sin tiltrædelse som udenrigsminister sagt, at han ikke er Liberal Alliance, når han er udenrigsminister. Han er en del af regeringen og vil forsvare dens linje. Er det ikke forsikring nok, for at han vil fortsætte regeringens arbejde?

- Så kunne man lige så godt spørge, hvorfor han ikke skifter parti? Jeg tror ikke over en dørtærskel på, at man lægger sine politiske holdninger og partipolitiske ståsted væk. Det er jo derfor man blev politiker.

- Det er i hvert fald bundhamrende utroværdigt, hvis man bare lægger sine holdninger væk, siger Peter Hummelgaard.

Udmeldingen kommer, efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) torsdag indkaldte lederne af Folketingets partier til møde om Europol i næste uge.

Mødet vil formentlig blive brugt til at diskutere de foreløbige resultater af regeringens Europol-forhandlinger - eller måske endda rammen for en særaftale - med de øvrige partier.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden