Udland

San Suu Kyi holder historisk tale i London

Britiske parlamentarikere tog imod en glad Aung San Suu Kyi med buldrende klapsalver.

San Suu Kyi holder historisk tale i London

Demokratiikonet fra Myanmar, Aung San Suu Kyi, opfordrer verden til at hjælpe den sydøstasiatiske stat på vejen mod demokrati.

Opfordringen kom torsdag eftermiddag i den britiske hovedstad, London, hvor hun var den første udenlandske kvinde, der fik æren af at tale til begge kampe i parlamentet.

- Jeg er her for at bede om praktisk hjælp, som ven, som en ligeberettiget, sagde hun til de henved 2000 tilhørere, politikere og gæster, der gav hende stående klapsalver, da hun mødte op i Westminster Hall i London.

Hun er på sin første rejse i Europa siden 1988. Hun har været i blandt andet Norge, hvor hun mødtes med Nobelkomiteen og holdt tale.

I 1992 fik hun Nobels fredspris, men hun ikke kunne hente den i Oslo på grund af situationen i Myanmar.

Militærregimet i Myanmar er ved at løsne grebet i det små. Der er løsladt politiske fanger, og Aung San Suu Kyi kom fri af husarresten i fjor og blev i april i år valgt ind i parlamentet i Myanmar.

Få timer før, at Aung San Suu Kyi talte i parlamentet, meddelte regeringen i London, at Myanmars præsident, Thein Sein, i løbet af de kommende måneder vil besøge London for at mødes med premierminister David Cameron.

- Det er rigtigt at invitere ham. Vi vil ikke bremses af fortiden. Vi vil bruge fortiden til at bygge fremtiden op, sagde Suu Kyi en kommentar til invitationen til Thein Sein.

Myanmar, eller Burma, er tidligere britisk koloni.

/ritzau/AFP