Detailhandel

Sangiovese er svær at tumle

Italiens største drue skal behandles med varme

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Silvio Nardis Manachiara fik seks stjerner.

Sangiovese-druen kan give storslåede oplevelser. Mange kan bekræfte det efter mødet med gode Chianti-vine og Brunello di Montalcino. Men der er en slange i paradiset. Sangiovese er ikke en let drue at arbejde med. Hvis der produceres for meget, og hvis vejret ikke er med, kan det gå rigtigt galt. For mange kedelige eksempler har skygget lidt for det gode navn, de to områder har haft. Besøg hos en række producenter har antydet, at den lidt negative kvalitetsspiral, der var for nogle år siden, er blevet vendt. Der arbejdes seriøst med kvaliteten mange steder, og der investeres rigtig mange penge i nye marker og nyt udstyr. Den endelige dom skal afsiges efter det, der er i glasset. Vin smager ikke ringere af, at man er på stedet og sidder sammen med producenten. Derfor skal der smages hjemme under neutrale forhold. For nogle kan det virke ucharmerende, at man stiller serie efter serie op foran sig og spytter det hele ud, men det er her, den virkelige prøve skal stås. Derefter kan man kombinere med stemning, mad og alt det andet, som påvirker smagen. NORDJYSKEs smagehold har testen en bred vifte af sangiovese-vine på det danske marked. Vi fik bekræftet formodningen om, at det går godt, men også, at man skal op med de store sedler for at deltage i festen. Den gode vin er dyr, og så må man selv afgøre, om man er villig til at betale prisen. Man skal bare ikke forvente mirakler for ingen penge. Det var tydeligt, at pointene først begyndte at tælle for alvor, når prisen var over 100 kr. De ordinære chiantier har svært ved at klare sig. Man skal mindst gå efter Chianti Classico. Vil man have de store oplevelser med Brunello di Montalcino, skal man være klar til at betale kassen. Produktionen er lille, og efterspørgslen er stor, og det sætter sine spor. Vi smagte 37 vine delt i sæt efter lokalitet og pris. Smagerne fik oplyst sættes sammensætning, men de vidste ikke, hvordan vinene var fordelt i glassene. Diverse rosso Rosso betyder bare rød, men det er i vinsammenhæng en beskrivelse af, at vinen efter loven er lavere klassificeret. Det kan skyldes, at der anvendes andre druer end dem, der er foreskrevet i appellations produktionsregler. Det kan også skyldes, at kvaliteten ikke når helt op på producentens krav. Der er tit gode oplevelser til fornuftige penge i den slags vin. I den gruppe blev “R”, Renicci 2003, Toscana,(Vinissimo) en klar vinder med 30 point. Alle seks smagere vurderede den til fem. Den var velstruktureret, intens og meget tør med en del træpræg. Det er dygtigt lavet. De fem vine i sætter blev vurderet således (stjernerne er min vurdering): “R”, Renicci 2003, Toscana (Vinissimo, 175 kr.), 30 point i alt,#####¤. Banfi, Rosso di Montalcino 2006, (AMKA, 125 kr.), 25 point, ####¤¤. Meget ung, en anelse rå, kan gemmes et par år. Cerbaiona 2005, Rosso di Montalcino (Vinissimo, 249 kr.), 25 point, ####¤¤. Træ i duft og smag, lidt for meget til min smag. Det vil nok reduceres med tiden, men temmelig tør nu. Malemacchie, Poggio Gagliardo 2001, Montescudaio (Vinissimo, 135 kr.), 24 point, ####¤¤. Dejlig frugt, elegant vin. Let at gå til. Avignonesi, Nobile di Montepulciano, (Lysgaard og Kjellerup, 219 kr.), 24 point, ####¤¤. Noget lukket. Den skal dekanteres. Pæn, frisk syre. Den bliver bedre ved lagring nogle år. Chianti De almindelige chiantier gjorde ikke så meget væsen af sig. Det var dog tydeligt, at den dyreste også var klart den bedste. Smagerne var fuldstændig enige i vurderingen af alle vinene. Montòli Riserva 2003, Pasolini dall’Onda (Veras Vine, 169 kr.), 24 point, ####¤¤. Klassisk sangiovese, nydelig struktur. Klar til at drikke. Monrosso 2006, (Bichel, 69,75 kr.), 18 point, ###¤¤¤. Let og frisk vin, dejlig frugt. Frescobaldi, Castiglioni 2006, (H. J. Hansen Vinhandel, 89,95 kr.), 18 point, ###¤¤¤. Let parfumeret duft, pæn balance i den unge vin. Valdarno Superiore 2006 (Vinissimo, 65 kr.), 18 point, ###¤¤¤. En anelse kanel i duften. Temmelig tør. Classico og Rúfino -200 kr. I dette sæt samlede den dyreste vin igen de fleste point hos smagerne, mens jeg gav flest point til en betydelig billigere vin. Generelt var der enighed om, at til de priser burde der være samlet flere point. Vi syntes, at vinene var for dyre. Vi var også enige om, at det er en god ide at hælde vinen på karaffel et par timer før brug. De udviklede sig pænt i glasset. Borgo Scopeto, Vigna Misciano Riserva 2003 (Lysgaard og Kjellerup, 199 kr.), 28 point, ####¤¤. Nydelig, klassisk vin, men rigeligt træ til mig. Det kunne de øvrige smagere godt lige. Nozzole 2005 (Sigurd Müller Vinhandel, 112 kr.), 25 point, #####¤. Klassisk vin i fin balance uden den dominerende smag af træ, som der er lidt hang til i tiden. Dejlig vin, umiddelbar vin, som er let at drikke nu. Efter min mening det bedste køb i sættet. Nozzole, La Forra Riserva 2005 (Sigurd Müller Vinhandel, 170 kr.), 25 point, ####¤¤. Klassisk, lidt fed vin med dejlig syre, fint sammensat. Den vokser ved at blive gemt. Når den har ligget i to år, får den med sikkerhed fem stjerner af mig. Villa Calcinaia Conti Capponi 2005 (Lysgaard og Kjellerup, 145 kr.), 22 point, ###¤¤¤. Her var der stor uenighed blandt smagerne. Jeg syntes, at den var lidt rodet med for meget rå syre, der ikke var helt balance i tingene. Frescobaldi, Nipozzano Riserva 2005 (H. J. Hansen Vinhandel, 129,95 kr.), 22 point, ####¤¤. Lidt mint i duften, pæn frugt, nydelig balance uden for meget træ. Castello Monsanto 2005 (Bichel, 109,75 kr.). 21 point,####¤¤. Klassisk, nydelig vin med en anelse sødme, som kunne antyde, at den ikke skal være så meget ældre. Når man sammenligner pris og kvalitet, er det et godt køb. Terre del Palazzo 2004 (Veras Vine, 85 kr.), 20 point,###¤¤¤. Den har lidt grønt i duft og smag, som om garvesyrerne ikke er helt modne. Det er et af problemerne ved sangiovese-vine. Ikke min stil, men teknisk i orden. Castello di Verrazzano 2005 (Holte Vinlager, 109 kr.), 15 point, ##¤¤¤¤. Her er noget, som ikke fungerer. Der er grønne garvesyre i rigt mål, og den lugter af kål. Vinen var ikke syg, så den kommer med i vurderingen på trods af det lave pointtal. Classico og Rúfino +200 kr. Her sker der noget. Der deles point ud med rund hånd. Jeg må endda have fat i seks stjerner en enkelt gang. Det sker ikke så tit. Alle syntes, at det var et meget flot sæt. Il Poggio Monsanto 2004 (Bichel, 289,75 kr.), 32 point, ######. Flot, elegant og stilsikker vin i en lækker balance. Her var der koncentrat og det træ og den frugt, der skulle være. Et godt køb, selv om det naturligvis er mange penge for en flaske vin. Vi var to, der gav topkarakter. Il Poggio Monsanto 2001 (Bichel, 289,75 kr.), 30 point, #####¤. Og her er så en tre år ældre vin. Der var fuld enighed om pointgivningen. Alderen har givet lidt krydderi og mindre markeret syre. De gode kvaliteter er altså ikke en tilfældighed. Castello di Ama 2004 (Jysk Vin, 220 kr.), 28 point, #####¤. Vin for fuld udblæsning. Der rigeligt at alt. Man skal vælge den til kraftig mad, hvis de hele skal balancere. Flot vin. Villa Cafaggio Riserva 2004 (Vinissimo, 225 kr.), 27 point, #####¤. Den var lidt svær at brække op. Der skulle drejer med glasset og arbejdes med vinen i munden, før den åbnede sig. Mange detaljer nede bagved. Dekanter i et par timer på karaffel. Kan udvikle sig positivt i adskillige år. Capineto Riserva 1999 på magnumflaske (Holte Vinlager, 298 kr.), 26 point, #####¤. Flot, veludviklet vin i dejlig balance. Magnum er en god flaskestørrelse til vin, der kan udvikle sig. Villa Calcinaia, Conti Capponi, Riserva 2004 (Lysgaard og Kjellerup, 225 kr.), 26 point, ####¤¤. Tør, kraftig vin, der skal have kraftig mad ved siden af for at komme til sin ret. Fin balance. Jeg var ikke så glad for bouqueten, som havde en anelse kålduft bagved. Brunello -300 kr. Nu vi skiftet til brunello, som er en klon af sangiovese-druen. Der skulle generelt arbejdet temmelig meget for at få detaljerne frem. Det er ikke så let at få det hele med i så kraftig vin. Det er en god ide at lufte vinen godt igennem, inden den skænkes. Jeg var den, der gav mindste karakterer i sættet. Jeg manglede generelt lidt mere charme i vinene. Det er ikke nok med mange kræfter. Caprilli 2003 (Veras Vine, 279 kr.), 30 point, #####¤: Fuld enighed om de fem point fra hver. Flot duft, og en ren, kontant syre som lover mere i de næste par år. Terra del Palio 2201 (Holte Vinlager, 179 kr.), 29 point, ####¤¤. Den var der nogen uenighed om, så der blev givet fra fire til seks point. Man mærkede alderen. Den skal ikke gemmes. Syren ved at være noget tør. Et godt køb når pris og pointtal sammenholdes. Tenuta di Sesta 2002 (H. J. Hansen Vinhandel, 199,95 kr.), 28 point, ####¤¤. Meget lukket, men der potentiale bagved. Køb et par flasker ekstra til at gemme. Silvio Nardi 2003 (Sigurd Müller Vinhandel, 275 kr.), 28 point, ####¤¤. Den vakler en anelse i balance med syren, som er så afgørende for brunelloer. Det fik den et lille fradrag for hos mig. Poggio Antico, Altero 2003 (Bichel, 285,75 kr.), 28 point, ####¤¤. Fin balance med nydelig syre. Typisk brunello, som er let at gå til. Bramante 2003 (Jysk Vin, 239 kr.), 27 point, ####¤¤. Pæn, afbalanceret vin, nydelig syre. Caparzo 2003 (Lysgaard og Kjellerup, 299 kr.), 27 point, ####¤¤. Meget lukket, så den var svært at vurdere i detaljer. Så meget, som den ville åbne sig, var der pæn balance. Caparzo 2002 (Lysgaard og Kjellerup, 199 kr.), 26 point, ###¤¤¤. Jeg var ikke helt tilfreds med balancen i vinen. Syren var ikke helt på plads, ikke helt rundet af, så jeg gav mindst af alle smagere. Brunello +300 kr. Ikke mange vine når helt op på seks point (eller stjerner). Det er langt mere sjældent, at alle smagere giver samme vin topkarakter. Det var vi tæt på i det sidste sæt. Kun 2 point af 36 mulige manglede for at gruppens vinder fra Silvio Nardi nåede helt til tops. Vi kan på det varmeste anbefale alle fem vine, hvis man altså har råd. Den slags er ikke let at få finansieret i disse tider. Både vinene og priserne er voldsomt udfordrende. Silvio Nardi, Manachiara 2003 (Sigurd Müller Vinhandel, 420 kr.), 34 point, ######. Masser af tørstof og koncentrat. Man skal ikke brug kniv og gaffel, men det føles næste sådan. Der er perfekt balance i alt det, der er koncentreret i flasken. Lækkert og udfordrende. Banfi, Poggio Alle Mura, 2003 (AMKA), 33 point, #####¤. Bare et point ned i forhold til gruppevinderen, men en helt anden stil. Lidt færre muskler, lidt mere elegance med en anelse lækker sødme i vinen. Det er et spørgsmål om præferencen i detaljerne, der skiller dem. To af smagerne havde begge vine til seks, en havde dem begge til fem, de tre andre vekslede deres sekstal til Nardi med et femtal til Banfi. Castel Giocondo 2003 (H. J. Hansen Vinhandel, 349,95 kr.), 30 point, #####¤. Elegant vin med fantastisk koncentrat. Den vil vokse med lagring i mindst 10 år. Banfi 2003 (AMKA, 320 kr.), 30 point, ####¤¤. Poggio Alle Mura er en enkeltmarksvin, mens denne vin er blandet fra flere marker. Elegant, men i en lettere stil end den noget dyrere. Den er også lettere at drikke nu, så man bør købe den almindelige til at drikke og enkeltmarksvine til at gennem. Cerbaiona 2002 (Vinissimo, 500 kr.), 28 point, #####¤. Da flaskerne blev pakket ud, var vi forbavsede over, at den dyreste vin fik færre point i sættet. Den er meget koncentreret med masser af tørstof. Jeg noterede mig, at den havde flere muskler end elegance. Den er imponerende, måske udvikler det sig harmonisk til noget flot senere. Den usikkerhed smittede af på pointgivningen.