Sareen glæder sig over historisk homo-dag

Kirkeministeren kalder det historisk, at Danmark ligestiller ægteskaber mellem homo- og heteroseksuelle

Sareen glæder sig over historisk homo-dag

- Det er en meget historisk dag, som vi alle kan være rigtig stolte af.

Sådan siger kirkeminister Manu Sareen (R), før Folketinget torsdag giver homoseksuelle ret til at vies ved alteret.

Præster kan fra fredag 15. juni vie bøsser og lesbiske i kirken med et ritual, som otte af ti biskopper mandag afleverer til ministeren.

- Vi giver alle medlemmer af folkekirken mulighed for at blive viet i kirken eller på rådhuset uanset deres seksualitet. Samtidig holder vi fast ved frihedsrettighederne for præster, så de kan fritages, hvis de ikke ønsker at vie homoseksuelle, siger Manu Sareen.

I 1989 indførte Danmark først som de første i verden registreret partnerskab for bøsser og lesbiske på rådhuset. Siden har Sverige og Island overhalet os med kirkelige vielser, som Norge har tilladt, men de mangler vielsesritualet. Nu ligger vi i midten, mener han.

Manu Sareen mener ikke, at Folketinget forgriber sig på folkekirkens indre forhold.

- Det er jeg helt uenig i. Ægteskabsloven hører hjemme i et ministerium. Det har ikke noget med kirken at gøre. Kirkens andel er ritualer. I går sagde biskopperne: "Du får ritualerne mandag, Manu." Jeg blander mig ikke i kirkens indre anliggender, siger han.

Manu Sareen mener modsat Dansk Folkeparti ikke, at Folketinget fejlagtigt ligestiller ægteskabet, som er historisk bestemt for mand og kvinde, med et parforhold, som også omfatter bøsser og lesbiske.

- De læser ægteskabet meget snævert. Vi siger: "Man skal også kunne læse det bredere, som andre læser det". Læser man det snævert, kan man fritages som præst for at vie homoseksuelle, siger kirkeministeren.

Han glæder sig over, at de fleste danskere, præster og partier støtter lovforslaget.

- Det glæder mig rigtig meget, siger han.

/ritzau/