Udland

Sarkozy erkender: Drømmen om fransk præsidentpost er død

Nicolas Sarkozy erkender nederlag i første valgrunde af de franske republikaneres primærvalg. Fillon sejrer.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Nicolas Sarkozy, former French president and candidate for the French conservative presidential primary, reacts after the results in the first round of the French center-right presidential primary election at his headquarters in Paris, Nicolas Sarkozy Foto: Reuters/Pool

Tidligere præsident Nicolas Sarkozy erkender i en tale søndag aften, at han ikke bliver Frankrigs næste præsident.

Udmeldingen kommer i kølvandet på søndagens resultater af primærvalget hos Det Republikanske Parti, hvor Francois Fillon, der var premierminister i Sarkozys regering, har fået klart flest stemmer.

- Jeg ønsker Francois Fillon og Alain Juppé tillykke, siger Sarkozy i en tale ifølge tv-kanalen Europe 1.

Med 3,4 millioner stemmer optalt - og 85 procent af valgstederne gjort op - står tidligere premierminister François Fillon til en overbevisende sejr. Dog kan han ikke afgøre det hele i første runde.

Fillon står til at få 44,1 procent af stemmerne. Skulle han vinde i første runde, skulle han have over halvdelen af stemmerne.

Francois Fillon går dermed videre til anden runde mod Alain Juppé, som står til at få 28,2 procent af stemmerne i søndagens valg.

Dermed er Sarkozy ude i kulden. Den tidligere præsident kommer ikke med i anden og sidste valgrunde i næste weekend. Han står til at få 21 procent af stemmerne.

Sarkozy siger ifølge Europe 1, at han støtter Fillon.

- Det er tid for mig at tage fat på et liv med større vægt på det private, siger den tidligere præsident.

Meningsmålingerne før valget viste, at kampen skulle stå mellem Juppé og Sarkozy.

62-årige Fillon beskrives som liberal. Han gjorde et stærkt og godt indtryk i den sidste debat før valget, og de sidste målinger viste også, at han gik frem.

Vinderen af valget kommer til foråret formentlig til at kæmpe mod Front Nationals leder, Marine Le Pen, om at afløse François Hollande på præsidentposten.

Franske analyseinstitutter har foretaget meningsmålinger også på selve præsidentvalget.

Ifølge disse skulle det afgørende slag komme til at stå mellem Juppé og Le Pen - med Juppé som favorit.

En af de andre kandidater i primærvalget, Bruno Le Maire, siger ifølge avisen Le Figaro, at han vil støtte og stemme på Fillon i anden valgrunde.

Le Maire står ved søndagens valg, hvor der er syv kandidater, til at få 2,5 procent af stemmerne lige som Nathalie Kosciusko-Morizet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.