Sass kræver tydelig afsender på ministeriums regnestykke

Beregninger af S-oplæg til 2025-planen er udregnet på forkert baggrund, mener Socialdemokratiets ordfører.

Socialdemokratiets kongres lørdag Foto: Scanpix/Henning Bagger

Socialdemokratiets kongres lørdag Foto: Scanpix/Henning Bagger

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) har langet hårdt ud efter Socialdemokratiets økonomiske oplæg til 2025-planen. Men ministerens konklusioner holder ikke, og han har fiflet med beregningerne, mener gruppeformand Henrik Sass Larsen (S).

Finansministeren fortalte tidligere torsdag, at han har bedt ministeriet lave en udregning på baggrund af en række forudsætninger.

- Det er en helt usædvanlig fremgangsmåde, der er sket her. Normalt kommer der nogle beregninger fra Finansministeriet, og så kan man lide dem eller ej.

- Men det, at man går ind og instruerer sine embedsmænd i, hvordan de skal gøre, er helt usædvanligt, siger gruppeformanden.

Ifølge de omstridte beregninger mangler Socialdemokratiets oplæg til 2025-planen over seks milliarder kroner indtil 2020. Henrik Sass Larsen afviser dog kritikken i regnestykket.

- Hvis man lige pludselig lægger alle mulige vilde antagelser ind, må man tage den tunge gang over til Venstres sekretariat. Eksempelvis skriver de, at PSO-afgiften skal finansieres via det økonomiske råderum. Vi skriver i oplægget, at det skal man ikke.

- Man må gøre det klart, hvilken afsender man har, hvis man vil ud med sådanne påstande, siger han.

Finansordfører Jacob Jensen (V) affejer dog kritikken om, at ministeriet ikke har haft en tydelig nok afsender. Han opfatter det i stedet som et forsøg fra Henrik Sass Larsens side på at flytte det politiske fokus.

- Han vil flytte det over i en troværdighedskrig. Det trækker vi lidt på skuldrene af.

Socialdemokratiet har kritiseret beregningerne for at være groft manipulerende. Derfor udsendte partiet en liste med ti fejl, man mente at have fundet i beregningerne.

Jacob Jensen mener ikke, at de omstridte regnestykker har været uigennemsigtige.

- Så længe man gør opmærksom på, hvad for nogle forudsætninger man bruger, så er det helt normal kutyme, at man som minister spørger sit hus, når der kommer forskellige meldinger.

- Når der ikke er mere konkret, end der er, så må man tage udgangspunkt i nogle bestemte forudsætninger, siger finansordføreren.

Den socialdemokratiske gruppeformand har indkaldt finansministeren i et samråd om regnestykket 27. oktober.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.