Sat med kunstsejl

Børnenes Kunstskib, M/S Bibiana, ligger for kaj i Frederikshavn

Morten Appel og Kurt Bering
Børnene fra Nordstjerneskolen går ombord i en undersøisk verden af havfruer, Selkier og sø-fortællinger. Under dæk kan man, ud over at nyde den utroligt smukke skonnerts indre, opleve de særeste historier havet har at byde på.
Frederikshavn 1. september 2015 17:03

FREDERIKSHAVN: Udenfor står regnen ned. Lyset har svært ved at trænge igennem de vandtunge skyer. Frederikshavn Havn krammer den gamle skonnert i et kærligt gråt greb. Det er tirsdag og efter en urolig morgen er besætningen på Børnenes Kunstskib, M/S Bibiana, ved at gøre klart skib til de første skoleklasser.

På dækket arbejder matroserne under elementernes ugunst. Under dæk derimod, dufter der af tjære og pejsebrænde. Midt på skibet går en smal trappe ned i skibets midte. Rummet er stort og varmt. Brændeovnen må have været i gang længe, for varmen slår mod kinderne.

Hernede i mørket strækker skroget sig momentvis i en langstrakt knagen og danner en stemningsfuld kulisse om udstillingen ”Sea Fairy Tales”. En udstilling af eventyrlige illustrationer med motiver hentet fra havets skatkammer af historier og fantasivæsner.

Der hvor børnene er

Det er kunstnere fra 12 forskellige lande, der står bag de i alt 90 værker, der er udstillet på M/S Bibiana.

Men på Børnenes Kunstskib hænger kunsten ikke bare på væggene.

Kunstformidlere har fortolket illustrationerne, og omdannet flere af værkerne til installationer med workshops og aktiviteter, hvor børnene kan gå på opdagelse i kunsten, mens skibet gynger og bølgerne slår mod skroget.

Idekvinde og stifter af den frivillige organisation Bibiana Danmark der driver kunstskibet, Janne Bech, mener, at alle børn har ret til gratis at opleve verdenskunsten. Derfor udstilles der ikke i en storby men på et skib der altid er på rejse og kommer der, hvor børnene er.

Tirsdag var det 2.a og 2.b fra Nordstjerneskolen, der krydsede landgangsbroen over til en verden af havfruer, Selkier og andre gode fortællinger fra havet.

Havet og vejret bestemmer

Hvert år vil der være en ny udstilling om bord på M/S Bibiana, men altid med udgangspunkt i børnebogsillustrationer. I 2015 handler udstillingen altså om fortællinger fra verdenshavene. Havet og blæsten spillede fra begyndelsen en afgørende rolle i Frederikshavn.

kunstskibet måtte tidligt mandag morgen forlade den oprindelige kajplads, da vindforholdende her var for ugunstige. Nu finder du skibet på Pier fem Øst på Nordhavnen. Her vil den ligge både onsdag og torsdag fra klokken 10 til 17.

Kunstskibet og dets besætning startede togtet i slutningen af juli og slutter 9. oktober i København til Danish Maritime Days.

Skibet er åbent for alle.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...