Aalborg

Satte ild til dyreklinik - nu er hun løsladt

53-årig kvinde dømt for at sætte ild til dyreklinik i marts

Foto: Jan Pedersen

Foto: Jan Pedersen

AALBORG:En 53-årig kvinde som 24. marts satte ild til Vodskov Dyreklinik i Vester Hassing blev onsdag ved Retten i Aalborg dømt for ildspåsættelse på fremmed ejendom. Straffen blev et år og tre måneders fængsel.

Kvinden har siddet varetægtsfængslet siden forseelsen, så de tre måneder anses for udstået. Resten af straffen blev gjort betinget med en prøvetid på to år, hvor kvinden skal modtage behandling for alkoholmisbrug. Dermed var hun, efter dommen var afsagt, fri til at gå.

I første omgang blev den 53-årige ellers sigtet for den hårde brandstiftelsesparagraf, der kan give helt op til livstid, fordi hun havde bragt andres liv i fare. Da hun natten til 24. marts klokken 2.30 satte ild til dyreklinikken, var der nemlig syv personer i bygningen. De var på kursus og overnattede på 1. sal. Men til alt held viste det sig at være syv ungarske brandfolk, som lugtede ilden og fik forhindret en større brand.

Havde haft en kedelig attitude

På baggrund af kvindens forklaring i grundlovsforhøret 24. marts valgte retten at varetægtsfængsle hende efter den mildere brandstiftelsesparagraf, da retten ikke mente, at kvinden var klar over, at der var personer i bygningen og derfor ikke havde haft hensigt at bringe andres liv i fare.

I retten onsdag forklarede kvinden, at hun havde været kunde i dyreklinikken i cirka fem år. Hun så også dyrelægen privat. Men kort tid før hun satte ild til dyreklinikken, fik hun brev om, at hun ikke længere måtte henvende sig i klinikken, fordi hun havde haft en kedelig attitude.

- Det var meget krænkende, for det var usandt, forklarede hun i retten.

Alkohol og ritalinpiller

Det var herefter hun købte benzin og satte ild til klinikken. Hun forklarede i retten, at hun ikke ved, hvad der skete, udover at hun fik en idé og bare handlede derefter. Hun forklarede også, at hun den nat havde drukket fem-seks genstande og taget et par ritalinpiller.

Efter hun havde sat ild til klinikken, stak hun af fra stedet uden at tilkalde hjælp, selvom hun straks fortrød.

- Jeg var så plaget af dårlig samvittighed, jeg kunne ikke stå ved, hvad jeg havde gjort, forklarede hun om årsagen til, at hun skyndte sig væk.

Ikke tidligere straffet

Sagen blev behandlet som en tilståelsessag. Både anklager og forsvarer var da også enige om den straf, som kvinden endte med at få.

Den 53-årige er ikke tidligere straffet. I retten kom det frem, at hun har haft psykiske problemer og et årelangt alkoholmisbrug. Hun er førtidspensionist, men har de seneste fire år arbejdet med opdræt af hunde.

- Det er en sag, man ikke lige glemmer, sagde dommeren, inden han afsagde sin dom.

En meget alvorlig forbrydelse

Dommeren understregede, at ildspåsættelse er en meget alvorlig forbrydelse, men lagde stor vægt på de særlige personlige forhold, der gjorde sig gældende.

- Du er tydeligvis ikke én, der kunne finde på at gøre noget lignende igen, sagde han, inden han satte kvinden på fri fod.

Den 53-årige modtog dommen.