Brandstiftelser

Scandinavian Star: 159 mistede livet på grund af forsikringssvindel

Ny rapport peger på, at flere brande blev påsat af skibets medarbejdere. Politi vil diskutere brande igen

Motivet for branden på Scandinavian Star var forsikringssvindel, påpeger ny rapport. Arkivfoto

Motivet for branden på Scandinavian Star var forsikringssvindel, påpeger ny rapport. Arkivfoto

FREDERIKSHAVN:Norsk politi tager nu initiativ til at mødes for at diskutere branden på skibet Scandinavian Star, der kostede 159 mennesker livet for 23 år siden.

Det sker, efter at en privat nedsat, norsk ekspertgruppe lørdag har fremlagt en ny rapport om skibskatastrofen.

Skibet var på vej fra Oslo til Frederikshavn, da den voldsomme brand brød ud.

Den nye rapport er udarbejdet på baggrund af frivilligt arbejde af en gruppe fagfolk, der har gransket sagsmapperne for at finde frem til, hvad der præcist skete om bord på skibet i 1990.

Ifølge gruppens næstformand, Terje Bergsvåg, tog lederen fra Oslos politi fredag kontakt til ham, fordi han ønsker et møde om sagen.

Det er endnu ikke besluttet, hvornår mødet præcist skal finde sted.

Dårlig efterforskning

Gruppens undersøgelser modbeviser blandt andet, at en dansk lastbilchauffør skulle stå bag alle de brande, der var blevet påsat på skibet. Det har norsk politi hidtil konkluderet.

Men ifølge faggruppens nye rapport døde den danske mand så tidligt i forløbet, at han umuligt kan have påsat alle brandene.

- I offentlige udredninger og andet materiale om branden står der, at dette var en ulykke. Men det, som var ulykken her, var efterforskningen. Hændelserne var planlagt, siger brandtekniker Håkan Winterseth, der er med i gruppen.

Han kritiserer blandt andet, at flere af brandene på Scandinavian Star aldrig er blevet undersøgt til bunds af politiets efterforskere.

Ansatte involveret i brande

Ifølge den nye undersøgelse har dele af personalet på Scandinavian Star været dybt involveret i ildspåsættelserne. Personalet skulle have fået besked af skibets ejere på at starte brande og åbne vinduer for at give brandene ekstra liv.

Motivet skulle angiveligt være, at skibet var forsikret for et beløb, der var langt højere end skibets egentlige værdi.

Fakta om branden

* 159 personer mistede livet, da Scandinavian Star brændte for 23 år siden

* Færgen Scandinavian Star brød den 7. april 1990 i brand om natten på vej fra Oslo til Frederikshavn, da den befandt sig i Skagerrak.

* 482 personer - herunder 99 besætningsmedlemmer - var om bord på færgen. 159 af dem mistede livet ved branden.

* Efterfølgende viste et sig, at branden var opstået flere forskellige steder, og at de sandsynligvis var påsat.

* Sikkerheden om bord blev siden kritiseret, da det blandt andet kom fem, at personalet ikke havde holdt brandøvelser eller var blevet instrueret i sikkerhedsudstyret på Scandinavian Star.

* Kaptajnen, rederen og direktøren blev i 1993 dømt for overtrædelse af på loven om skibes sikkerhed. De fik den lovens daværende strengeste straf på seks måneders hæfte.

* Pårørende til efterladte har kritiseret efterforskningen af branden og mener, at branden var et forsøg på forsikringssvindel. Det samme mener en norsk ekspertgruppe, der lørdag fremlagde resultatet af sine undersøgelser.

/ritzau/NTB

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.