Udland

Schäuble og eurokolleger fastholder pres på Grækenland

Græsk finansminister har igen ryggen mod muren med en milliardregning på bordet og utålmodige eurokolleger.

Dagen før Grækenland skal betale endnu en milliardregning til Den Internationale Valutafond samles eurolandenes finansministre til møde i Bruxelles uden større forventning om, at det bliver nu, man tager det afgørende politiske skridt for at løse Grækenlands gældskrise.

Den græske finansminister, Yanis Varoufakis, går ind til mandagens møde med en forsikring om, at Grækenland nok skal betale de 750 millioner euro (næsten 5,6 milliarder kroner, red.), som forfalder til Den Internationale Valutafond tirsdag.

- Vores standardsvar er, at Grækenland altid opfylder sine forpligtelser over for sine kreditorer, og det gør vi naturligvis også igen i morgen, siger Varoufakis til mediet Euronews.

Eurogruppens leder, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem, afviser, at man har en "plan B" i tilfælde af, at Grækenland ikke kan svare sin gæld.

- Bestemt nej, siger Dijsselbloem, der ser frem til at høre fra institutionerne, der har forhandlet med Grækenland, og hvor han fornemmer, at stemningen "er blevet mere positiv" de seneste uger.

Ministrene i eurogruppen ventes at fastholde deres utålmodige pres på Grækenland for at præsentere en fyldestgørende liste over de reformer, man tænker at gennemføre, før de vil frigive en sidste aftalt lånerate.

Den toneangivende stemme i koret, den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, ankommer til mødet med en bemærkning om, at der stadig ikke synes at være sket markante fremskridt i forhandlingerne.

Schäuble er ikke afvisende over for tanken om, at regeringen kan holde en folkeafstemning om en eventuelt kommende politisk aftale med de internationale långivere.

- Hvis den græske regering føler, at den må holde en folkeafstemning, så lad den holde en folkeafstemning.

- Det kan måske endda være nyttigt for det græske folk at afgøre, om grækerne er klar til at acceptere det nødvendige, eller om de ønsker noget andet, siger Schäuble.

Den græske minister siger ved ankomsten selv, at grænserne for, hvad Grækenland kan gå med til under gældsforhandlingerne "af nødvendighed er ufleksible".

Varoufakis siger, at han alene forventer, at mandagens møde munder ud i en erklæring, "der registrerer de fremskridt, vi gør".

- Det bliver en trædesten mod en endelig afslutning, siger ministeren, der forventer, at forhandlingerne bliver afsluttet "i løbet af de nærmeste dage".

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.