Udland

Schweiz ophæver sine sanktioner mod Iran efter atomaftale

Regeringen i Schweiz vil officielt droppe sanktioner mod Iran for at vise sin støtte til den nye atomaftale.

Det skal være slut med sanktioner mod Iran fra Schweiz' side, lyder det fra den schweiziske regering onsdag.

Beslutningen vil træde i kraft fra torsdag og betyder, at flere økonomiske repressalier vil blive ophævet, skriver Reuters.

Argumentet for at fjerne sanktionerne er ifølge Schweiz den netop færdigforhandlede aftale mellem seks internationale stormagter og Iran om sidstnævntes atomprogram.

- Regeringen ønsker, at dette skridt i dag vil blive set som tegn på dens støtte til at implementere atomaftalen og dens interesse i at styrke de bilaterale forhold med Iran, lyder det i en erklæring fra regeringen ifølge en række medier.

Schweiz er det første land, der ophæver sanktioner mod Iran, siden juli, hvor aftalen kom i stand. Det sker, selvom Iran endnu ikke er begyndt at realisere aftalens punkter.

Dog understreger regeringen, at en række sanktioner fortsat vil blive opretholdt. Det gælder blandt andet de, der er funderet i FN's Sikkerhedsråd. Yderligere forbeholder Schweiz sig retten til at omgøre beslutningen.

- Hvis implementeringen af aftalen falder til jorden, forbeholder regeringen sig retten til at genindføre ellers ophævede sanktioner, står der i den skriftlige udtalelse.

Med beslutningen om at ophæve sanktionerne bliver det eksempelvis muligt at handle metal og petrokemiske varer med Iran. Yderligere lempes de finansielle restriktioner, skriver nyhedsbureauet dpa.

I Washington oplyser Mark Toner, talsmand for USA's udenrigsministerium, at der ikke vil blive rykket ved de amerikanske sanktioner mod Iran.

Han siger ifølge Bloomberg, at USA ikke var informeret om schweizernes beslutning forud for udmeldingen onsdag.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.