Schweiziske vælgere forbyder udenlandske gamblingsider

Ved en folkeafstemning har vælgerne i Schweiz tilsyneladende tilladt et forbud mod udenlandske gamblingsider.

Valgplakater op til en folkeafstemning søndag viser argumenter for og imod to forslag: Et om en ny lovgivning om gambling og et om et nyt pengesystem. Foto: Fabrice Coffrini/Ritzau Scanpix

Valgplakater op til en folkeafstemning søndag viser argumenter for og imod to forslag: Et om en ny lovgivning om gambling og et om et nyt pengesystem. Foto: Fabrice Coffrini/Ritzau Scanpix

De schweiziske vælgere har ved en folkeafstemning tilsyneladende stemt overvældende ja til blandt andet at forbyde udenlandske gambling-hjemmesider i Schweiz.

Det viser en prognose fra meningsmålingsinstituttet gfs.bern. Prognosen bygger på foreløbige resultater. Dele af landet har talt alle stemmerne op, men der er stadig nogle dele, hvor alle stemmer ikke er talt op.

Konkret har vælgerne stemt om en ny lovgivning om gambling-selskaber. Formålet med lovgivningen er at forhindre tilfælde af afhængighed af gambling.

En del af lovgivningen involverer, at udenlandske gambling-selskabers hjemmesider kan blokeres.

Ifølge prognosen fra gfs.bern har 72 procent af vælgerne stemt for lovgivningen.

I Schweiz kan man med 50.000 underskrifter kræve, at lovgivning, der er ved at blive vedtaget i parlamentet, sendes til folkeafstemning. Det har modstandere af gambling-loven samlet med argumenter om, at loven udgør censur.

Regeringen i Schweiz argumenterer modsat med, at lovgivningen med forslaget vil blive opdateret til den digitale tidsalder.

Begge kamre i parlamentet har stemt for lovgivningen. Hvis den indføres skal kasinoer og gambling-selskaber søge om at blive certificeret, før de kan opererer i Schweiz - også på internettet.

For schweiziske selskaber betyder det, at de kan begynde at tilbyde gambling på nettet. Det vil også betyde en de facto blokering af udenlandske selskabers sider på nettet.

Vælgere i regionen Valais har sagt nej tak til at stille byen Sion op som kandidat til at afholde OL i 2026.

Et forslag om at give landets centralbank eneret til at skabe nye penge blev ifølge nyhedsbureauet Reuters også nedstemt.

I dag kan alle banker udlåne flere penge, end de har på kistebunden fra folks opsparing, og dermed skabe penge. Systemet hviler på en tiltro til, at langt den meste gæld vil blive betalt tilbage.

Tilhængere af det nedstemte forslag mener, at det vil give en større sikkerhed, hvis kun centralbanken kunne udstede nye pengesummer.

Modstandere har kaldt det et "radikalt forslag", der vil vende op og ned på Schweiz' pengesystem. Omkring tre ud af fire schweiziske vælgere stemte ifølge Reuters nej til forslaget.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.