Økonomi

Københavnere skal betale mere for parkering

Det bliver dyrere for københavnere at have parkeringslicens til deres biler, har Københavns Kommune besluttet.

Københavns Kommune gør timeparkering gratis for elbiler, mens prisen sættes op for parkering af alle andre biler, både timeparkering og beboerparkering. Fremover vil de koste 4000 kroner årligt at have parkeringslicens til de mest svinende biler. (Arkivfoto)

Københavns Kommune gør timeparkering gratis for elbiler, mens prisen sættes op for parkering af alle andre biler, både timeparkering og beboerparkering. Fremover vil de koste 4000 kroner årligt at have parkeringslicens til de mest svinende biler. (Arkivfoto)

KØBENHAVN:Københavns Kommune fordobler prisen for parkeringslicens til de mest forurenende biler. Det skal få flere til at købe mere klimavenlige biler og føre flere penge til velfærd.

Det er seks partier i Københavns Kommune blevet enige om med kommunens budgetaftale for 2020.

- Vi gør det gratis at parkere i elbil i en årrække frem. Det gør vi ved at tage lidt mere fra de svinende biler, siger Københavns overborgmester, Frank Jensen (S) og henviser til, at timeparkering for elbiler gøres gratis.

Hvis man har en bil i energiklasserne C til G, vil en beboerlicens til en parkeringsplads stige fra 1600 kroner til 4000 kroner om året.

Har man en mindre forurenende bil, stiger prisen med et beløb fra 1000 til 2000 kroner årligt. I dag ligger prisen på det halve eller mindre, skriver TV2 Lorry.

En parkeringslicens til elbil koster ifølge mediet i dag 10 kroner om året, hvilket nu stiger til 200 kroner.

Spørgsmål: Det er jo ikke alle, der har råd til at opgradere til en ny elbil. Kommer det her ikke til at ramme skævt?

- Det koster 4000 kroner om året, hvis man har en svinende bil - det, mener jeg, er rimelig betaling, men det er klart, at det er en stigning, og det skal ikke bortforklares, siger Frank Jensen.

Københavns Kommune har i næste års budget haft mulighed for at bruge flere penge end ellers, efter at regeringen og Kommunernes Landsforening sidste måned aftalte at give kommunerne 2,2 milliarder mere i 2020.

De penge skal sammen med det, kommunen får i kassen gennem øgede parkeringsindtægter, investeres i børneområdet, det sociale område og det grønne område.

- Det er for første gang i ti år lykkedes at få så mange penge ind i budgettet, der går til kernevelfærd, siger Frank Jensen.

På skoleområdet er der afsat 800 millioner kroner til en ny skole i Ørestad og 28 millioner kroner hvert år de næste fire år for at kompensere for, at flere elever vælger folkeskole fremfor fri- og privatskoler.

På det sociale område er partierne blandt andet blevet enige om at bruge 15 millioner kroner hvert år i fire år på at tilbagerulle planlagte besparelser på handicapområdet.

Partierne bag aftalen er Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre, SF samt Venstre. Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti forlod forhandlingerne undervejs.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst