Seks spædbørn døde i svensk fødselsstudie

Svensk fødselsstudie er blevet afbrudt af etiske årsager, fordi spædbørn døde. Fødsler blev sat senere i gang.

Siden 2011 har det været anbefalingen for alle fødesteder i Danmark, at en gravid kvinde i Danmark senest har sat fødslen i gang, inden hun når uge 42. (Arkiv)

Siden 2011 har det været anbefalingen for alle fødesteder i Danmark, at en gravid kvinde i Danmark senest har sat fødslen i gang, inden hun når uge 42. (Arkiv)

GöTEBORG/KØBENHAVN: Et stort fødselsstudie i Sverige er blevet stoppet før tid, fordi seks spædbørn er døde.

Det skriver TV2.

I studiet ville forskere fra Sahlgrenska Universitetshospital i Göteborg undersøge, om det var muligt at sætte fødsler i gang i begyndelsen af graviditetsuge 43 i stedet for i begyndelsen af uge 42.

Men seks kvinder, der som led i forsøget havde fortsat deres graviditet ind i uge 43, mistede deres barn.

Det afbrudte studie skulle have omfattet 10.000 kvinder på 14 svenske hospitaler. Men kun 2700 kvinder nåede at deltage.

- Det er vores overbevisning, at det ikke ville have været etisk korrekt at fortsætte forsøget, konkluderede forskerne ifølge The Guardian.

På baggrund af studiet er de svenske forskere kommet med en anbefaling om at sætte fødsler i gang senest på den første dag i uge 41, som kaldes 41+0.

Det har flere svenske hospitaler valgt at følge. Men fordi Danmark allerede har en klar praksis, vil den danske anbefaling ikke blive ændret lige nu.

Det fastslår Hanne Brix Westergaard, der er overlæge og klinisk lektor på Gynækologisk-Obestrisk Afdeling på Nordsjællands Hospital i Hillerød

- Vi har allerede en fælles praksis på alle fødesteder i Danmark, der sætter gang i fødslen før uge 42.

- Det er meget ressourcetungt at sætte i gang før, og derfor kommer vi ikke til at gøre noget forhastet. Vi kommer til at tænke os rigtig godt om og se nøje på den endelige forskningsartikel, når den kommer, siger hun.

Det anbefales alle kvinder i Danmark at have født, inden der er gået 42 uger.

Alle gravide kvinder i Danmark tilbydes igangsættelse af fødslen efter 41 uger og to til fem dage frem.

Den danske praksis for igangsættelse af fødsler omfatter også en tæt kontakt med den gravide kvinde i sidste del af graviditeten.

Netop derfor kan de danske kvinder være helt trygge ved det danske system, mener Lis Munk, der er formand for Jordemoderforeningen.

- Vi kan ikke på baggrund af den her artikel sige, at danske kvinder skal være bange. Vi følger den sidste del af graviditeten så tæt og vurderer ved hver enkelt kvinde, hvornår fødslen bør sættes i gang.

- Derfor skal de danske kvinder tage det helt roligt, fordi vi gør alt, hvad vi kan, for at passe på dem, siger hun.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.