Udland

Selskab har fundet 20.000 ton uran i Jordan

Fund af uran i Jordan åbner nye perspektiver for det mellemøstlige kongerige.

Selskab har fundet 20.000 ton uran i Jordan

Der er blevet fundet 20.000 ton uran i Jordan, hvilket åbner nye muligheder for udvikling af atomenergi i landet.

Jordan importerer 95 procent af dets energi, og forsøger at finde alternativer til ustabile gasforsyninger fra Egypten.

Fundet er gjort ved et joint venture mellem den franske nukleare gigant Areva og selskabet Jordan Energy Resources Incorporated.

Det jordanske-franske mineselskab oplyser, at 12.300 ton uran er blevet fundet i det centrale Jordan sidste år, og at der nu er konstateret et potentiale på over 20.000 ton inden for et område på 70 kvadratkilometer.

- Disse potentielle ressourcer er strategisk vigtige for Jordan, da de baner vej for en fremtidig sikker forsyning af nukleart brændsel, hedder det i en erklæring fra mineselskabet.

Gasforsyninger fra Egypten dækker i dag 80 procent af kongerigets energibehov. Siden 2011 er gasrørledninger fra Egypten til Jordan og Israel blevet angrebet 14 gange.

Over 92 procent af Jordans territorium er dækket af ørken, og landet er et af de tørreste på kloden. Atomenergi kan anvendes til afsaltning af havvand, så landet kan rette op på den kroniske vandmangel.

Et konsortium dannet af Areva og Japans Mitsubishi konkurrerer med Ruslands Atomstrojexport om at bygge Jordans første atomkraftværk.

/ritzau/AFP