Selskab kan rense giftig samvittighed i dag

I dag beslutter de tidligere ejere af Cheminova, om de vil betale for rensningen af giftdepot.

De tidligere ejere af kemikalievirksomheden Cheminova skal nu beslutte, om de vil betale en lille del af deres overskud til oprydningen af Cheminovas giftdepot på Harboøre Tange ved Vesterhavet.

Det er formanden for Kritiske Aktionærer, Frank Aaen (EL), der har stillet forslaget forud for generalforsamlingen i Cheminovas tidligere ejerselskab, Auriga Industries, torsdag.

Han mener, at selskabet skal erkende, "at det har et ansvar for at rydde op efter den forurening, selskabet har været ansvarlig for".

Den beslutning kræver dog et flertal i bestyrelsen, og inden generalforsamlingen ser det ud til, at pensionsgiganten ATP vil spænde ben for forslaget.

Pensionsselskabet vil ikke stemme for et løsningsforslag fra hovedaktionæren, Aarhus Universitets Forskningsfond, som har 39 procent af aktiekapitalen. Den forslår at lægge 125 millioner kroner fra salget af Cheminova i en oprensningsfond.

Men ATP, der ejer fem procent af aktierne, vil stemme imod forslaget, der nu står til at falde.

Både miljøminister Kirsten Brosbøl (S) og Danmarks Naturfredningsforening (DN) har skudt med skarpt mod ATP inden det afgørende bestyrelsesmøde.

De istemmer kritikken fra de Kritiske Aktionærer, der tæller formænd for de store fagforbund, der finder det uforstående, at aktionærerne ikke kan give en lille del af et ellers stort overskud fra salget af Cheminova.

- De syv millioner, det vil koste ATP, skal sammenholdes med, at de tjener op mod en halv milliard på salg af Cheminova. Udgiften svarer til 1,25 kroner pr. ATP-medlem for at få løst en af landets største miljøskandaler, siger Frank Aaen.

Auriga Industries har torsdag 10.30 børspause, så længe generalforsamlingen forløber.

Selskabets bestyrelse støtter ikke forslaget fra Aarhus Universitets Forskningsfond og henviser inden generalforsamlingen til en dom fra Vestre Landsret i 1987, der afgjorde, at Auriga Industries ikke er ansvarlig for oprensningen af Harboøre Tange ved Vesterhavet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.