Selskaber i skatte-gabestok

Skatteminister vil offentliggøre hvad virksomheder betaler i skat på ny hjemmeside

SKAT skal ifølge skatteminister Thor Møger fremover offentliggøre virksomheders skattebetaling. Foto: Peter Mørk

SKAT skal ifølge skatteminister Thor Møger fremover offentliggøre virksomheders skattebetaling. Foto: Peter Mørk

KØBENHAVN:Nu skal det ikke længere være hemmeligt for hr. og fru Danmark, hvor meget eller hvor lidt virksomhederne betaler i skat.

Skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) har netop fået gennemtrumfet nye regler, så Skat allerede fra efteråret må oplyse hidtil fortrolige detaljer om virksomheder og multinationale selskabers skattebetaling på en særlig hjemmeside.

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Positiv effekt

Ministeren forklarer det opsigtsvækkende skridt med, at det vil få en "positiv effekt på skattebetalingen".

Det er en opfattelse, der deles af Enhedslisten. Partiet har i flere år kritiseret især multinationale selskaber for at have en lemfældig omgang med betalingen af selskabsskat.

- Jeg er ikke spor i tvivl om, at åbne skattelister vil hjælpe virksomheder og multinationale selskaber til en forståelse af, at de nok hellere må betale skat, siger partiets skatteordfører Frank Aaen til avisen.

Men i erhvervskredse raser man over udsigten til at blive sat i en skattegabestok. Her er holdningen, at virksomheder betaler den skat, som reglerne foreskriver, fremgår det af stribevis af høringssvar op til vedtagelsen af den nye lov.

En skandale

DF's erhvervsordfører, Hans Kristian Skibby, kalder skatte-gabestokken en skandale.

- Med det initiativ er man nærmest ved at kriminalisere de, som driver større virksomheder i Danmark. Det er en aldeles tåbelig lov, som vi fra DF's side vil fjerne så snart, det er muligt igen, skriver Hans Kristian Skibby i en e-mail til Ritzau.

Caspar Rose, der er professor på Copenhagen Business School, tror ikke på, at åbne skattelister vil øge skatteindtægterne.

Myndighederne har allerede alle nødvendige oplysninger til at sikre en korrekt skattebetaling.

- Det vil helt sikkert ikke ske. Derfor er det uklart for mig, hvad fordelen er ved de åbne skattelister ud over almindelig nysgerrighed, siger Caspar Rose til Jyllands-Posten. /ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.