Selv om du er ung, skal der spares op

Pensionisttilværelsen er en by i Rusland. Men selv unge skal spare op, hvis de vil bevare levestandarden.

Selv om du er ung, skal der spares op

Som ung er der lang tid til pensionisttilværelsen.

Men vil du være sikker på, at du kan beholde dine indkøbsvaner, bolig og levevis, er det vigtigt, at der hver måned lægges penge til side.

Opsparingen behøver ikke hedde noget med pension. Man kan også spare op til en større bolig eller noget helt tredje. Det vigtigste er dog, at hele lønnen ikke går til forbrug.

Det er den lave rente, der betyder, at du skal lægge mere til side end mormor og morfar. Beregninger fra ATP viser, at en 25-årig i dag - for at få samme pension udbetalt - måned for måned må spare det dobbelte op af det en på 65-årig har gjort.

- Den forlængede levetid betyder, at man skal indbetale en fjerdedel mere ind i dag. Men det helt store er, hvor godt man får forrentet sine penge, siger Chresten Dengsøe, matetisk direktør hos ATP.

Samlet har nutidens pensionister fået et afkast på omkring fire procent, ud over det priserne er steget med. Når renten er så lav som nu, er vi helt nede på et afkast på omkring inflationen.

- Og i og med man lever længere og længere - og at renten er lav, så skal de unge betale dobbelt så meget som nutidens pensionister, for at få et tilsvarende beløb udbetalt om 40 år, siger ATP-direktøren.

Peter Løchte Jørgensen, professer på Aarhus Universitet, understreger, at allerede når du får dit første job, så skal du også have øje for pensionen.

- Når man kommer ind på arbejdsmarkedet, skal man gøre op med sig selv, om man vil brænde det hele af på fester og sjov - eller om man vil have noget ekstra, når man går på pension, siger Peter Løchte Jørgensen.

/ritzau/