Selvmord foran tog fordoblet på to år

Man bør ikke lade som om, at problemet ikke eksisterer, siger Livslinien, som rådgiver folk i selvmordstanker

Togførere udsættes oftere og oftere for selvmordere. Arkivfoto

Togførere udsættes oftere og oftere for selvmordere. Arkivfoto

KØBENHAVN:Antallet af danskere, som begår selvmord ved at springe ud foran tog, er steget markant de seneste par år.

46 danskere begik sidste år selvmord på denne måde, mens tallet i 2010 og 2011 lå på henholdsvis 23 og 26, viser en ny opgørelse fra Banedanmark.

Der er altså tale om en fordobling på to år, og tallet kan endda godt være højere, da Banedanmark ikke registrerer selvmord på lokalbanerne, skriver Kristeligt Dagblad.

Hos DSB mener man ikke, at man kan ændre arbejdsgange eller lignende. Men uanset antallet lyder det fra Anette Haugaard, underdirektør i DSB Togdrift, at enhver påkørsel er én for mange:

Forfærdeligt for lokoførere

- Og set fra vores perspektiv et det jo også forfærdeligt for vores lokoførere. Men vi har et beredskab, der tager sig af dem med det samme, og som sørger for, at de får talt om det, så langt de fleste kommer til at køre tog igen, siger hun til Kristeligt Dagblad.

I DSB ønsker man så lidt presseomtale af selvmordene som muligt, da man frygter, det kan inspirere flere til at kaste sig ud foran togene.

Men det nytter ikke noget at lade som om, at problemet ikke eksisterer, lyder det fra Morten Thomsen, bestyrelsesformand for Livslinien, som er et frivilligt rådgivningstilbud til mennesker med selvmordstanker.

Smitteeffekt

- Der er nok et element af smitteeffekt, hvis man hører om, at et tog er forsinket på grund af en personpåkørsel, så lagrer det sig, hvis man i forvejen har den slags tanker, siger han.

- Men det er vigtigt, at vi synliggør, at der er en risikogruppe, så vi kan række hånden ud til dem, der har brug for hjælp, tilføjer Morten Thomsen fra Livslinien, der tager imod 13.000 henvendelser om året.

Selvmordstallet er faldet voldsomt fra 924 i 1995 til at ligge nogenlunde konstant omkring 600 årligt de senere år.

Generelt begår mænd selvmord tre gange så ofte som kvinder, og det er også primært mænd, der tager deres liv på skinnerne.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.