Udland

Senatet skal prøve at strikke kompromis sammen

Efter krisemøde skal senatsledere nu udarbejde nyt forslag for at forhindre økonomisk afgrund i USA.

Senatet skal prøve at strikke kompromis sammen

Det er nu op til det amerikanske senats ledere at prøve at udarbejde et nyt kompromisforslag, der skal forhindre, at USA efter årsskiftet ryger ud over den såkaldte økonomiske afgrund.

Det siger Demokraternes mindretalsleder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, efter at hun sammen med tre andre kongresledere fredag aften har deltaget i et krisemøde hos præsident Barack Obama i Det Hvide Hus i Washington.

Ifølge Pelosi gjorde den republikanske formand for Repræsentanternes Hus, John Boehner, det klart over for Obama, at han ikke vil gøre noget, før Senatet har handlet.

Mødet varede kun omkring en times tid, og præsidenten vil selv fremsætte en erklæring kort inden midnat dansk tid om, hvordan det er gået ved forhandlingerne.

Ved drøftelserne i Det Hvide Hus deltog ud over Pelosi og Boehner den demokratiske formand for Senatet, Harry Reid, og Senatets republikanske mindretalsleder, Mitch McConnell.

- Vi havde et godt møde, siger McConnell og tilføjer:

- Jeg håber, at vi kan komme med anbefalinger til en aftale søndag.

Harry Reid siger, at der er flere veje fremad:

- Vi skal bare finde ud af, hvad vej vi skal gå.

Obama fremlagde ikke nye forslag på mødet, men regeringskilder siger, at præsidenten er indstillet på at bede Kongressen om at stemme hans hidtidige forslag.

Det går ud på at hæve skatten for indkomster på 250.000 dollar (1,4 million kroner) og derover - noget, Republikanerne kategorisk afviser.

Repræsentanternes Hus er indkaldt til møde søndag, så de er klar til at stemme, hvis en budgetaftale tager form i løbet af de næste dage.

De intense drøftelser er et af de sidste forsøg på at lande en politisk aftale inden nytår.

Hvis en aftale ikke kommer i hus, vil der automatisk blive udløst nedskæringer i det offentlige og ophævelse af skattelettelser den 1. januar.

Automatikken blev aftalt for halvandet år siden, da Obamas demokrater og Republikanerne indgik en aftale om at hæve USA's gældsloft.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.