Udland

Senatshøring af ny CIA-leder afbrudt af aktion

Demonstranter brød ind og afbrød høring, hvor ny CIA-leder skulle redegøre for droneangreb.

Senatshøring af ny CIA-leder afbrudt af aktion

Demonstranter, der er imod USA's droneangreb mod formodede terrorister, fik med en protestaktion sent torsdag afbrudt en høring i Senatet, hvor præsident Barack Obamas nominerede CIA-leder, John Brennan, blandt andet skulle svare på spørgsmål om de fjernstyrede og ubemandede bombefly.

- Rejs jer og vis modstand mod droner, råbte en demonstrant, som øjeblikkeligt blev eskorteret ud af salen af politiet.

Andre demonstranter, der råbte "Stop dronerne", "morder" og "tortur er altid forkert", blev også vist hurtigt ud.

Brennan blev afbrudt flere gange, da han begyndte at tale om sin nye position, og senatshøringen blev udsat i kort tid.

Den nominerede CIA leder står over for en byge af vanskelige spørgsmål omkring USA's anvendelse af droneangreb, siger iagttagere til nyhedsbureauet Reuters.

Brennan er en CIA-veteran, som blev ladt ude af betragtning som ny chef for efterretningstjenesten, da topstillingen skulle besættes i 2008.

Den 57-årige Brennan var med i efterretningstjenestens topledelse i administrationen under tidligere præsident George W. Bush.

Han ventes at blive bekræftet som ny topleder af CIA, men først efter at have besvaret en lang række kritiske spørgsmål om især de omstridte droner.

Det Hvide Hus kalder brugen af dronerne både legitim, etisk og klog og insisterer på, at de er i fuld overensstemmelse den amerikanske lov og forfatning - selv hvis de skulle ramme amerikanske statsborgere i udlandet.

Det afslørede en rapport fra justitsministeriet tidligere i denne uge.

Offentliggørelsen af rapporten kom på tidspunkt, hvor menneskerettighedsgrupper er begyndt at stille stadig flere spørgsmål om de amerikanske droneangreb i Pakistan, Yemen og andre steder.

- Vi gennemfører disse angreb, fordi de er nødvendige i henhold til at mindske trusler, standse planer om angreb, hindre fremtidige angreb og igen: redde amerikanske liv, sagde talsmand for Det Hvide Hus Jay Carney tirsdag.

FN meddelte i januar, at de vil undersøge 25 amerikanske angreb med droner i Pakistan, Yemen, Somalia og Afghanistan efter kritik af angrebene fra blandt andre amerikanske menneskerettighedsorganisationer.

Kritikken af droneangreb kommer specielt, fordi det ikke kun er militante, der rammes. Også civile er blevet ramt under droneangreb, ligesom droner også krydser suveræne landegrænser.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.