Uganda

Sender lys til Afrika

Lysmesteren med i Energi Nords velgørenhedsprojekt.

På fem timer lader solcellelampen op til glæde for de mange i Afrika, der ikke har strøm. Privatfoto

På fem timer lader solcellelampen op til glæde for de mange i Afrika, der ikke har strøm. Privatfoto

HOBRO:Køb én lampe og betal for to. Sådan lyder et tilbud fra Lysmesteren i Hobro på solcellelampen Little Sun. For hver solgt lampe går der nemlig en tilsvarende lampe til en familie i Uganda.

Der bor 32 millioner mennesker i Uganda. 80 procent har ikke adgang til strøm. Og da det er mørkt 12 timer i døgnet, vil en families eneste lyskilde typisk være primitive petroleumslamper.

Det medfører stor brandfare, og derfor er det også de færreste familier, som tør benytte de myggenet, som skal beskytte børn og voksne mod malaria. Desuden svarer røgen fra petroleumslamperne til at ryge to pakker cigaretter om dagen, hvilket giver de ugandiske familier enorme problemer med luftvejssygdomme og en skræmmende børnedødelighed.

Det er baggrunden for, at Lysmesteren i Hobro er gået sammen med Energi Nords velgørenhedsprojekt, Lys i Afrika, om at sælge solcellelampen Little Sun, designet af den dansk-islandske lyskunstner Olafur Eliasson.

- For hver solgt lampe går en tilsvarende lampe til en familie i blandt andet Uganda samt 10 kroner til opførelsen af solcelleanlæg på sundhedscentre og skoler, forklarer Henning Amdi Pedersen fra Lysmesteren i Hobro.

- Projektet bygger på en trade not aid-filosofi, hvilket betyder, at familierne ikke bare får lampen. De skal købe den, men til en pris, som de har råd til at betale. Dermed støtter man ikke alene de enkelte familier, man giver også mulighed for, at den lokale købmand, som står for videresalget, kan tjene en skilling. Det er med til at understøtte og udvikle handlen i landet, fortsætter Henning Amdi Pedersen.

Der tager fem timers solskin at lade solcellelampen helt op, og herefter vil den kunne give den samme mængde lys som en almindelig arkitektlampe i tre timer. Herefter vil lampen stadig være brugbar nogle timer, men lysstyrken aftager.

- Vi tjener ikke en krone på salget, men til gengæld har vi glæden ved at hjælpe nogle mennesker med at få noget, som vi andre tager helt for givet, siger Henning Amdi Pedersen.

Under danske himmelstrøg er Little Sun ideel til terrassen, campingturen eller måske festivalen. Lampen kan købes i alle landets Lysmesteren-butikker og koster 195 kroner.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.