Sensationelt fund fra bronzealder

Detektorfolk fandt en masse fragmenter på bakkedrag

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Museumsinspektør Torben Sarauw er meget begejstret for fritidsarkæologernes fund. Privatfoto

GL. SKØRPING: Detektorfolkene Søren Lund Thomsen og Rene Skjødt har fundet ca. 40 bronzefragmenter på et bakkedrag ved Gl. Skørping.

Det fortalte de til Nordjyllands Historiske Museum, hvorfra arkæologerne rykkede ud og ved en systematisk efterundersøgelse afslørede yderligere ca. 210 fragmenterede genstande spredt ud over et 40 gange 15 meter stort område.

Det oplyser Nordjyllands Historiske Museum i en pressemeddelelse.

- Fundet er særdeles interessant, eftersom det indgår i et større fundkompleks på begge sider af Lindenborg Å, som både omfatter gravhøje, bopladsfund og andre depotfund blandt andet et ved Vaseholm. Dermed er fundet med til at bibringe os større viden om bronzealderens samfund og rituelle verden, lyder det fra museumsinspektør Torben Sarauw fra Nordjyllands Historiske Museum.

Seletøj og smykkedele

Der er blandt andet fundet seletøjsudstyr, kornsegl og en ragekniv dekoreret med et skib, som dem man ser på helleristningerne. Flere af genstandene er kvindesmykker, bl.a. fragmenter af halsringe, armbånd og et fint ornamenteret hængekar, som er en slags beholder, som kvinder har haft har siddende i bæltet.

Dertil kommer stangknapper, ringe og rasleblik, som alle sandsynligvis har indgået i seletøjsudstyr til heste. Rasleblikket, som er dekoreret med fine geometriske mønstre, har både været dekorativt, men også frembragt en metallisk klang, når hesten bevægede sig.

Blandt de mere fine dele er et oksehoved, der tilsyneladende har siddet på et træskaft.

Samlet og spredt

Hvorfor det rige depotfund blev nedlagt nær en bakketop for ca. 2800 år siden, kan vi kun gisne om, siger Torben Sarauw og fortsætter:

- Den arkæologiske undersøgelse på stedet har ikke afsløret spor efter bebyggelse eller grave. Vi fandt imidlertid resterne efter et lerkar, hvori der var en stor koncentration af bronzegenstande. Noget tyder således på, at fundet blev nedgravet samlet og placeret i dette lerkar - måske som et offer eller et hengemt bronzeforråd. Nyere tids dyrkning og pløjning har så spredt bronzerne over et større område”.

Genstandene skal i nær fremtid indsendes til danefæbedømmelse på Nationalmuseet, hvilket udløser en findeløn til de to detektorfolk. Nordjyllands Historiske Museum håber dog på først at kunne udstille fundet på Lindholm Høje Museet.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.