Udland

Sent hotelmøde om græsk gæld gav intet gennembrud

Samtaler mellem Tsipras, Merkel og Hollande på sidelinjen af EU-møde skabte ikke store fremskridt i gældskrise

På et mere end to timer langt møde på et hotel i den lettiske hovedstad, Riga, talte den tyske forbundskansler, Angela Merkel, Frankrigs præsident, François Hollande, og den græske premierminister, Alexis Tsipras, om sidstnævnte lands gældskrise.

Hvad der præcist blev sagt på mødet, ville Angela Merkel ikke ud med, da hun passerede de tyske journalister efter mødet.

- Gute Nacht (godnat, red.), var de eneste ord fra kansleren.

Mindre ordknappe var anonyme tyske og franske embedsmænd over for Reuters.

- Diskussionen fokuserede på viljen til at nå en aftale om det nuværende program. De enedes om behovet for, at den græske regering fortsætter sit arbejde med de tre institutioner, hedder det i næsten enslydende udtalelser fra både tyske og franske diplomater med henvisning til EU, IMF og ECB.

Mødet mellem den græske leder og lederne fra EU's to største økonomier fandt sted på sidelinjen i forbindelse med EU's møde i Riga med sine seks østeuropæiske partnere.

Noget gennembrud er der ikke tale om, men Hollande og Merkel skal have nikket forstående til et af Tsipras' ønsker i forhold til nye lån.

- Tsipras talte om en langsigtet aftale, der vil gøre udsigten til en afslutning på den nuværende krise bedre.

- De to andre ledere forstod nødvendigheden af en sådan aftale, og de er villige til at bidrage personligt til at hjælpe med at skrue tempoet op i en sådan proces, siger diplomater til Reuters og tilføjer, at mødet blev holdt i en "god tone".

Til gengæld understregede Merkel og Hollande, at før der kan blive tale om nye aftaler, skal Grækenland først blive enige med kreditorerne om vilkårene for en frigivelse af den sidste lånerate på 53 milliarder kroner i det eksisterende låneprogram.

Den græske regering, der bliver ledet af Tsipras' yderliggående venstreparti, blev valgt i januar på løfter om at gå op mod sine internationale kreditorers skrappe sparekrav.

Siden har regeringen forhandlet med de øvrige 18 eurolande om betingelserne for det sidste lån.

Europartnerne kræver til gengæld, at den græske regering binder sig til yderligere omfattende reformer.

/ritzau/dpa

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.