Separatister ignorerer Putin: Stadig afstemning søndag

Separatisterne i Østukraine ignorerer den russiske præsidents opfordring om at udskyde folkeafstemning.

Borgerne i de østlige byer Donetsk og Lugansk skal efter alt at dømme fortsat regne med at skulle stemme om uafhængighed søndag.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, opfordrede ellers onsdag aften separatisterne til at udskyde folkeafstemningen om uafhængighed, men den opfordring har østukrainerne tilsyneladende valgt at ignorere.

- Folkeafstemningen vil finde sted 11. maj, fastholder Miroslav Rudenko, der er medformand for den selverklærede regering i Donetsk, til nyhedsbureauet Reuters.

Denis Pusjilin, der ligeledes er en fremtrædende person blandt separatisterne, fortæller, at der er fuld opbakning til af fastholde datoen for afstemningen.

- Vi har netop stemt, og datoen for folkeafstemningen blev godkendt med 100 procent. Folkeafstemningen vil finde sted 11. maj, siger han ifølge Reuters.

- Der er millioner af folk, der vil afgive deres stemmer. Selv hvis vi havde stemt imod at afholde folkeafstemningen, ville det være sket alligevel. Borgerkrigen er allerede begyndt. Afstemningen kan standse den og sætte gang i en politisk proces, tilføjer han.

Samtidig oplyser en talskvinde for separatisterne i byen Slavjansk over for nyhedsbureauet AFP, at borgerne også her fortsat kan forvente at skulle til stemmeurnerne søndag.

Samme udmelding kommer fra separatisterne i byen Lugansk, skriver Reuters.

Dermed ser det ud til, at Putin talte for døve øren, da han onsdag aften opfordrede de prorussiske separatister til at slå koldt vand i blodet.

- Vi beder repræsentanter fra det sydøstlige Ukraine om at udskyde folkeafstemningen, som er planlagt til den 11. maj, sådan at der kan skabes betingelser, der er nødvendige for en dialog, sagde Putin.

Torsdag eftermiddag meddeler præsidentens talsmand til AFP, at man har brug for tid til at vurdere separatisternes beslutning om at fastholde folkeafstemningen.

Efter onsdagens møde med OSCE-formanden Didier Burkhalter meddelte Putin, at han vil løse krisen med en "positiv tilgang" til internationale fredsbestræbelser.

EU fastholder, at søndagens planlagte folkeafstemning ikke bør finde sted, fordi den vil "forværre situationen yderligere" og ikke vil have nogen demokratisk legitimitet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst