Serbien vil stoppe romaer på vej mod Danmark

Regeringen har fået løfte om, at Serbien vil forsøge at stoppe strømmen af romaer, som søger asyl i Danmark.

Serbien vil stoppe romaer på vej mod Danmark

Danmark får nu hjælp af Serbien til at stoppe de mange romaer, som krydser den danske grænse i en lind strøm. Det skriver Politiken onsdag.

Serbiens ambassade i København lover ifølge avisen, at der snart bliver iværksat en oplysningskampagne for at få serbiske statsborgere til at opgive alt håb om asyl i Danmark eller kontant afregning for at tage hjem.

De serbiske romaer har siden årsskiftet udgjort den absolut største gruppe af asylansøgere i Danmark, serlvom ansøgningerne fra EU-kandidatlandet behandles som "åbenbart grundløse".

Men de serbiske romaer ankommer alligevel til Danmark i større antal end flygtninge fra krigshærgede Syrien og Afghanistan.

Den serbiske konsul i Danmark, Nenad Maricic, fortæller, at romaerne godt er klar over, at deres ansøgninger er formålsløse. Dog tror mange af dem fejlagtigt, at de ud over nogle måneders ophold i et dansk asylcenter kan få penge for at rejse frivilligt hjem.

Den danske regering indførte i december sidste år en støtteordning, som sikrer afviste asylansøgere 20.000 kroner per voksen og 10.000 kroner per barn for at forlade landet.

Serberne har tilsyneladende hørt falske rygter om, at ordningen også gælder for dem.

- Vores indtryk er, at romaerne tror, de får en økonomisk godtgørelse for at rejse hjem, og at det er forklaringen på, at de serbiske asyltal pludselig er steget så voldsomt i Danmark, siger konsul Nenad Maricic til Politiken.

Derfor vil myndigheder nu forsøge at nå romaerne gennem de serbiske medier og via brochurer, som henvender sig til dem lokalt og ved grænseovergange, forklarer konsulen:

- Budskabet er, at de godt kan opgive at få asyl og penge. Samtidig risikerer de at blive mødt med bøder og forbud mod at rejse ind i EU-lande.

Nenad Maricic lægger ikke skjul på, at den serbiske regering er nervøs for, hvilke konsekvenser asylstrømmen fra Serbien kan få for landets ønske om at blive medlem af EU og ikke mindst den visumfrihed, der gælder for serbere i Schengenområdet.

Visumfriheden gælder også i Danmark, som i årets to første måneder modtog 235 serbiske asylansøgere mod for eksempel 179 ansøgere fra det næststørste ansøgerland, Syrien.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.