Udland

Serbiens præsident undskylder Srebrenica-massakren

En personlig undskyldning over massakren i Srebrenica i 1995 er nu givet af Serbiens præsident.

Serbiens præsident undskylder Srebrenica-massakren

Serbiens præsident Tomislav Nikolic er for første gang kommet med en officiel personlig undskyldning for Srebrenica-massakren mod 8000 muslimer tilbage i 1995.

Men den nationalistiske præsident undlod endnu engang at kalde massakren for "folkemord".

- Jeg knæler og beder om tilgivelse for Serbien for den forbrydelse, der blev begået i Srebrenica, siger Nikolic i et interview til bosnisk tv.

En del af interviewet kan ses på internetsiden YouTube, men Nikolic kontor bekræfter overfor nyhedsbureauet AFP, at udsagnet er sandt.

Natten mellem den 11. og 12. juli 1995 begav omkring 10.000 mænd og drenge fra byen Srebrenica i Bosnien sig ud på en flugt mod de sikre zoner i blandt andet byen Tuzla.

Fem dage forinden var deres by blevet indtaget af serbiske soldater under ledelse af general Ratko Mladic, og i frygt for hvad soldaterne kunne finde på, tog de flugten.

Kun få tusinde nåede dog målet. Resten blev indhentet af serbiske styrker, og godt 8000 mænd og drenge blev dræbt med skud. De blev herefter kastet i enorme massegrave.

Op til massakren i Srebrenica var der i det tidligere Jugoslavien udbrudt krig efter, at Slovenien, Kroatien, Bosnien-Hercegovina og Makedonien havde erklæret sig selvstændige.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.