SF: Danske Bank skylder danskerne en forklaring

Danske Bank bør ikke gemme sig - den har haft gavn af bankpakke og skattemodel, siger SF's politiske ordfører.

SF: Danske Bank skylder danskerne en forklaring

I stedet for at gemme sig - som det skete i DR Dokumentaren "Sikke en fest" om finanskrisen mandag aften - bør Danske Bank give danskerne en ordentlig forklaring.

Banken har nemlig haft særlig gavn af de danske skatteyderes håndsrækning i bankpakkerne, lyder det fra SF's politiske ordfører Jesper Petersen.

- Vi støttede i sin tid en upside-model, men valgte alligevel at være med i bankpakke II for, at den finansielle sektor og samfundsøkonomien kunne komme videre.

- I stedet skulle bankerne betale en rente på 10 procent af de penge, de lånte af staten. Det er for tidligt at sige, om det ene havde været bedre end det andet, siger Jesper Petersen.

Upsidemodellen ville have sikret, at staten som betaling for at redde bankerne fik del i deres fremtidige kursgevinst. I tilfældet Danske Bank er SF's politiske ordfører ikke i tvivl om, at denne model havde været bedre:

- Gevinsten havde været bedre for skatteyderne med den aktiekursstigning, der har været. Det havde givet danske skatteydere en mere rimelig betaling for de penge, de lånte til bankerne, siger Jesper Petersen.

Hvis staten skulle have andel i en kursgevinst, ville det i givet fald gå ud over bankens øvrige aktionærer. A.P. Møller-Mærsk er med en ejerandel på 20 procent af Danske Bank en af de største.

SF's politiske ordfører peger på, at Danske Bank ordnede det så smart, at da det gik godt med det irske eventyr, blev banken beskattet derovre.

- Banken skiftede beskatningsmodel, da det gik skidt, så de nu kan trække tabene fra Irland fra i deres danske skat. Det er en mærkelig form for tak at give danskerne, der jo hjalp banken, da den var i knibe, siger Jesper Petersen.

Han savner Danske Banks forklaring til skatteyderne. I DR Dokumentaren ville bankens direktør frem til 2010 Peter Straarup ikke udtale sig, fordi han er gået på pension.

I banken afviste pressechef Kenni Leth, at banken kunne stille op, fordi dem, der var indblandet dengang, ikke var i banken længere. Heller ikke bankernes brancheorganisation, Finansrådet, ville forklare sig i udsendelsen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.