SF'er om minedrift: EU kan gøre gavn i Grønland

EU vil angiveligt have europæisk Grønlandskonsortium. God idé, men kun på Grønlands præmisser, mener Auken.

SF'er om minedrift: EU kan gøre gavn i Grønland

EU vil kunne gøre gavn i Grønland, hvor kæmpe mineselskaber står på spring for at rykke ind og få del i den eftertragtede undergrund.

Det siger den danske europaparlamentariker Margrete Auken (SF), efter at ugebrevet Mandag Morgen skriver, at EU arbejder med planer om at forsøge at udvikle et privat europæisk-grønlandsk konsortium.

- Jeg synes selv, at det var en god idé, hvis det foregår på en måde, hvor EU bistår Grønland med juridisk- og overvågningsbistand. De ting, som er meget svære at håndtere.

Hun understreger, at EU-indblanding skal foregå på grønlandske præmisser.

- Grønland har meget få indbyggere, så det er svært at håndtere de store udfordringer. Men et EU-samarbejde skal samtidig foregå ordentligt, og det skal ikke bare handle om at få neglet noget, siger Margrete Auken.

En kilde i EU-Kommissionen oplyser ifølge Mandag Morgen, at den italienske industrikommissær Antonio Tajanis folk arbejder med planer for, hvordan man kan bringe førende europæiske industriselskaber sammen i et konsortium med grønlandsk deltagelse.

Dette konsortium skal have både teknisk ekspertise, volumen og kapitalmæssig tyngde til for alvor at blande sig i udvindingen af Grønlands mineraler og sjældne jordarter.

Carlo Corazza, talsmand for kommissær Tajani, vil ikke kommentere Mandag Morgens oplysninger i detaljer.

Han understreger, at EU-Kommissionen ikke kan optræde som en økonomisk aktør, men siger samtidig, at kommissæren er meget optaget af at gøre, hvad han kan, for at øge europæiske selskabers andel i de kommende økonomiske aktiviteter i Grønland.

Antonio Tajani besøgte i sommeren 2012 Grønland. Her underskrev han og den grønlandske selvstyreformand, Kuupik Kleist, en hensigtserklæring.

Den skal først og fremmest sikre, at Grønland følger de internationale handelsregler, når det gælder eftertragtede mineralske råstoffer.

Erklæringen var også første skridt imod en egentlig samarbejdsaftale med EU på mineralområdet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.