SF foreslår igen paragraf om uagtsom voldtægt

Paragraf om uagtsom voldtægt - og ikke strengere straffe - vil få flere til at anmelde overgreb, mener SF.

SF vil gøre det muligt at dømme under en ny paragraf, der skal hedde uagtsom voldtægt.

Mens justitsminister Søren Pind (V) vil have hårdere straffe for voldtægt, mener retsordfører for SF, Lisbeth Bech Poulsen, at det snarere er hele kulturen omkring voldtægt, man skal have ændret.

- Vi synes, det er et problem, at man aktivt skal gøre nødværge, før der er tale om en voldtægt, siger hun.

Lisbeth Bech Poulsen nævner, at ofret kan være lammet af frygt eller simpelthen for fuld til at sige nej, og at der er for mange sager, som i så fald slet ikke kommer for retten, fordi bevisbyrden ikke er stærk nok.

- Ofrene bliver stillet urimelige spørgsmål om påklædning og adfærd. Det er en rådden kultur, som vi synes er mindst lige så vigtig at tale om, som det er at tale om højere straffe, siger hun.

SF fremlagde forslaget første gang for et halvt år siden, men på daværende tidspunkt opnåede partiet ikke støtte i folketingssalen.

Nu forsøger de igen.

- Når nu ministeren er ude og harcelere på det her område, mener vi, at der i første omgang må kigges på de sager, der aldrig kommer for retten, siger Lisbeth Bech Poulsen.

Lars Bo Langsted, der er professor i strafferet ved Aalborg Universitet, mener, at der er alvorlige risici forbundet med at indføre en paragraf om uagtsom voldtægt.

- Uagtsomhed er meget farlig at indføre, fordi vi normalt siger, at forudsætningen for, at vi kan straffe, er, at vi er sikre på, der er begået en forbrydelse. Det kan i nogle af de her tilfælde være vanskeligt at konstatere med sikkerhed, siger han.

Ifølge Lars Bo Langsted er "risikoen for at gå fejl af hinanden relativt stor", og han mener, det er grunden til, at der i mange år har været stor sympati for forslaget om uagtsom voldtægt.

- Jeg kan sagtens forstå, hvorfor man fremlægger forslaget, men også hvorfor man siger, at det ikke går, fordi det er for retssikkerhedsmæssigt betænkeligt, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.