SF-forslag: Del Nets op i to selskaber før salg

SF foreslår at dele Nets i to selskaber, så rettighederne til Dankortet bliver på danske hænder ved et salg.

Ved at dele Nets op i to selskaber og kun sælge driftsdelen vil SF med et nyt forslag sikre, at danskernes personfølsomme oplysninger bliver på danske hænder - også selvom Nets skulle blive solgt til en udenlandsk kapitalfond.

- Forslaget går ud på at splitte rettighederne til - og driften af - Nets op i to selskaber, siger politisk ordfører i SF, Lisbeth Bech Poulsen, til Ritzau.

- Rettighederne skulle så være på danske hænder – det kunne være Nationalbanken eller danske banker. Og selve driften af de forskellige produkter skulle være på private hænder i enten Danmark eller udlandet.

SF har siden partiet trådte ud af regeringen været bekymret over, at store kapitalfonde ved et køb af Nets får adgang til hele den finansielle infrastruktur og dermed følsomme personoplysninger om alle danskere.

- Vores forslag skal sikre større forbrugerbeskyttelse og retssikkerhed, så danskerne har et sted at henvende sig til, siger Lisbeth Bech Poulsen.

Hun understreger dog, at det er et "ufærdigt forslag", som hun nu vil have erhvervs- og vækstminister Henrik Sass-Larsen (S) til at undersøge muligheden for at gennemføre.

- Vi ved ikke, om det kan lade sig gøre, men erfaringer fra Norge viser, at modellen i hvert fald kan lade sig gøre at realisere i praksis deroppe. Der har man udskilt ejerskabet af det norske Dankort, der hedder Netaxcept, siger Bech Poulsen.

Udover spørgsmålet om datasikkerhed frygter hun også, at salget af Nets kan føre til prisstigninger for danskerne og underminere et velfungerende og billigt betalingssystem.

- Med vores forslag vil detailhandelen kunne forhandle betalingsløsninger med det danske selskab i stedet for en kapitalfond, og forbrugerne vil have et dansk ansigt at rette kritik til.

Nets har hidtil ikke ønsket at oplyse, hvilke kapitalfonde der er interesserede i at købe virksomheden.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst