SF kalder risiko for manglende dele til kampfly absurd

Det er foruroligende, at reservedele til Danmarks nye kampfly allerede er på vej ud af produktion, mener SF.

Ritzau
US-AEROSPACE-MILITARY-F35-FILES Foto: Scanpix/Roslan Rahman
16. november 2016 10:39 - Opdateret 16. november 2016 10:40

Flere afgørende komponenter til de danske F-35-fly er tilsyneladende på vej ud af markedet. Og det til trods for, at kampflyene endnu ikke er produceret.

Meldingen kommer ifølge Jyllands-Posten fra forsvarsminister Peter Christensen (V) og skaber bekymring hos flere parter - herunder SF.

- Når man køber fly til mange milliarder kroner, må man gå ud fra, at der er styr på, at der er reservedele nok. Det virker meget usikkert og helt absurd, at der er en risiko for, at delene udgår, siger SF's forsvarsordfører, Holger K. Nielsen.

I en hasteanmodning har forsvarsminister Peter Christensen (V) bedt Folketinget om 100 millioner kroner i forskud, så det er muligt i år og næste år at indkøbe tre elektroniske komponentpakker til Danmarks nye kampfly.

Holger K. Nielsen kalder ministerens anmodning "mærkværdig".

Han vil indkalde Peter Christensen i samråd i håb om at få en forklaring og en vished om, at der vil være de nødvendige dele fremover.

- Det er bekymrende, at man beder om penge, allerede før flyene er leveret. De skal holde i mange år, og hvordan vil det så ikke være om 20 eller 30 år?

Forsvarsministeren forstår sin kollegas betænkeligheder. Men han forklarer, at indkøbet af reservedele skal ske allerede nu for at være på den sikre side. Komponenterne skal bruges, når flyene skal bygges.

- Hele programmet af F-35 går ud på at købe komponenter, der findes på markedet, så man kan få et så billigt og så godt fly som muligt. Her er nogle komponenter, som vi ved produceres nu.

- Vi ved ikke, om vi kan få dem lige præcis på det tidspunkt, hvor vores fly skal produceres, siger Peter Christensen.

Danmarks skal efter planen indkøbe 27 fly af typen F-35 Joint Strike Fighter for 20 milliarder kroner.

Producenten Lockheed Martin ventes at levere det første fly i 2021.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...