SF: Plejefamiliers magtanvendelse skal registreres

Plejefamilier skal registrere deres magtanvendelse, så de kan få ekstra hjælp, siger SFs Özlem Cekic

Det vil hjælpe plejefamilierne, hvis de registrerer deres magtanvendelse overfor deres plejebørn.

Sådan lyder det fra SFs sundheds- og psykiatriordfører, Özlem Cekic.

- Vi skal bruge det til at få det overblik som en registrering giver, så vi kan se, hvor plejefamilierne har brug for hjælp til at håndtere de situationer, de kommer i, når de tager udsatte børn og unge i pleje, siger hun og fortsætter:

- Modsat dem, som arbejder på et opholdssted, så er plejefamilierne ikke uddannet til at håndtere udsatte børn og unge. Derfor har de brug for ekstra hjælp og støtte til at komme igennem de svære situationer.

Kristeligt Dagblad skriver, at en undersøgelse som Rambøll har lavet for Socialministeriet, viser, at 62 procent af de 138 adspurgte plejefamilier har anvendt magt, hvis plejebarnet har optrådt voldeligt overfor andre i familien.

38 procent af plejefamilierne siger, at de har fastholdt et barn, der gjorde skade på husinventar, og 40 procent har fastholdt et barn, der ville gøre skade på sig selv.

- Så længe vi ikke har et overblik over, hvornår der bliver anvendt magt, så ved vi heller ikke, hvornår situationerne opstår, og hvad man kan gøre for at forebygge dem, siger Özlem Cekic.

I dag er det kun daginstitutioner og opholdssteder, der registrerer, hvis der bliver anvendt magt mod barnet. Men forbundsformanden for socialpædagogerne, Benny Andersen, siger til Kristeligt Dagblad, at plejefamilierne befinder sig i en gråzone og derfor også bør være omfattet af reglerne.

- Hvis de bliver omfattet af magtanvendelsesreglerne, vil deres rolle som familieplejer blive styrket. For her skal man pædagogisk kunne begrunde, hvorfor man har anvendt magt, siger han til avisen.

Benny Andersen mener samtidig, at familierne vil anvende mindre magt, hvis de bliver omfattet af samme regler som opholdssteder.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.