SF revser S: Løber fra finanslovenighed om ulandshjælp

I efteråret var S med på højere ulandsbistand. SF undrer sig over, hvorfor der nu pludselig ikke er råd.

Danmark er ude af krisen, lød det fra regeringen, umiddelbart før statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) udskrev folketingsvalg.

Men det betyder ikke, at verdens fattigste skal regne med at få en større bid af den danske rigdom, lader statsministerens parti forstå fredag. Socialdemokraterne mener nemlig ikke længere, at der er råd til at lade den danske udviklingsbistand stige.

Og det vækker fortørnelse hos den tidligere regeringspartner SF, der i efteråret var med i en aftale om finansloven, hvor regeringsgrundlagets ambition om at lade ulandsbistanden stige, bliver gentaget.

- Jeg forstår simpelthen ikke, hvad der er sket, siden vi i efteråret bekræftede hinanden i, at vi har en fælles ambition hos centrum-venstre om, at Danmark skal yde en procent af vores rigdom til at bekæmpe fattigdom, siger SF's udviklingsordfører, Trine Mach.

Men Socialdemokraterne mener ikke længere, at der er råd til at lade den danske ulandsbistand stige til en procent af bruttonationalindkomsten, sådan som det er beskrevet i regeringsgrundlaget og den seneste finanslovaftale.

- Vi kunne ikke i en krisetid komme derop, og det kommer vi heller ikke til i en kommende valgperiode, sagde Helle Thorning-Schmidt på et pressemøde i Aarhus, hvor Socialdemokraterne lagde deres valggrundlag frem.

Finansminister Bjarne Corydon (S) forklarede, at det skyldes et ønske om at prioritere.

- Vi er et af de lande, der gør mest for at hjælpe de fattige lande. Og vi lægger også op til, at der skal prioriteres, sagde han på pressemødet.

- Vi vil gerne prioritere sygehuse, ældrepleje og de små børn.

Men det giver Trine Mach ikke meget for

- At stå og sige på et tidspunkt, hvor de den ene dag fortæller os, at vi er ude af krisen, og så nu siger, at der ikke er råd til udviklingsbistand, det, synes jeg, simpelthen er for trist en melding.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.