Danmark

SF tvivler på værdi af undersøgelse om overgreb

Selv om der sikkert også er sket overgreb på andre børnehjem end Godhavn, tvivler SF på værdi af undersøgelse.

SF tvivler på, hvad man får ud af en landsdækkende undersøgelse af forholdene på samtlige danske børnehjem som følge af Godhavns-rapporten, der har afsløret omfattende vanrøgt og misbrug af anbragte drenge på børnehjemmet igennem årtier.

En undersøgelse som formand for Børnerådet, Lisbeth Zorning, og historiker Maria Rytter, medforfatter bag Godhavns-rapporten, efterlyser.

- Spørgsmålet er, om vi får noget ud af at lave en undersøgelse af noget, der rækker så langt tilbage i tiden. Er det alle børnehjem i dén periode, eller er det alle børnehjem for altid, man skal undersøge?, spørger SF's socialordfører, Trine Mach.

Hun erkender dog, at der formentlig er andre børn på andre børnehjem, der også har været udsat for misbrug.

- Det er der meget, der tyder på. Men vi kan bruge Godhavn-rapporten til at sige, at sådan skal børneplejen i Danmark aldrig nogensinde blive igen. Og det gælder både de børn, der har boet på Godhavn og også børn, der har boet på andre børnehjem.

En undskyldning til dem, der var på børnehjemmene, er eneste måde for alle at komme videre på, mener hun.

- Det ER et sort kapitel i danmarkshistorien, og det er derfor, at vi fra SF's side hele tiden har sagt: Lad os nu give den undskyldning, siger Trine Mach.

Spørgsmål: Dit eget parti har selv haft socialministerposten, efter rapporten kom frem. Hvorfor har I ikke benyttet muligheden til at give en undskyldning?

- Det er jo en regeringsbeslutning. Vi vil meget gerne have, at man giver den undskyldning fra statens side.

Spørgsmål: Så det er i virkeligheden Socialdemokraterne og De Radikale, der er skyld i, at I ikke kunne give en undskyldning?

- Det skal jeg ikke udtale mig om. Jeg kan bare konstatere, at SF rigtig gerne vil have, at man giver en undskyldning til de mennesker, der har opholdt sig i statens varetægt, mens personer på vegne af staten har begået meget voldsomme overgreb mod dem.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.