Udland

Sidste chance: Cypern kæmper for sin eurofremtid

For at undgå statsbankerot er Cyperns præsident hasteindkaldt til et møde i Bruxelles, der fortsat er udskudt.

Sidste chance: Cypern kæmper for sin eurofremtid

Uret tikker for Cypern, men landet må vente lidt endnu med at få afklaring på, om fremtiden ligger inden eller uden for eurosamarbejdet.

Endnu engang er eurogruppens 17 økonomi- og finansministres krisemøde blevet udskudt, efter at det i første omgang var rykket to timer til klokken 20.

Men tre kvarter efter har parterne, der skal finde en løsning på Cyperns rådne økonomi, endnu ikke indledt forhandlingerne.

Det vides ikke, hvornår parterne er klar til at sætte sig til forhandlingsbordet i Bruxelles.

Det forlyder, at Cyperns præsident, Nicos Anastasiades, endnu ikke er færdig med at forhandle med Den Internationale Valutafond, IMF, og EU, og det skal især være IMF, cyprioterne bider skeer med.

Finansministrene forventer da også en lang og søvnløs nat, når de skal i gang med et sidste, nærmest desperat forsøg på at redde den lille ø-stat fra den økonomiske afgrund.

- Jeg forventer en lang nat. Jeg tror, at der kommer en aftale i stand, men det bliver sent, siger den irske finansminister, Michael Noonan, ved ankomsten til mødet.

Tysklands finansminister, Wolfgang Schäuble, erklærer sig straks enig i den vurdering, og han håber på, at Cypern viser sig fra sin velvillige side.

- Jeg håber, at vi i dag når frem til et resultat, men det forudsætter selvfølgelig, at man i Cypern ser nogenlunde realistisk på situationen. Vi er parate til en løsning, vi vil gøre alt, siger han.

I værste fald risikerer landet et farvel til en fremtid i EU og at gå statsbankerot. Den Europæiske Centralbank, ECB, har meddelt, at den kun frem til mandag vil garantere økonomisk hjælp til Cyperns banker, der allerede har været tvangslukket i 10 dage.

Derfor skal Cypern gøre rede for, hvordan landet vil tilvejebringe 5,8 milliarder euro, som er en betingelse for, at de internationale långivere vil yde et kriselån på 10 milliarder euro.

Det er derfor med alt at tabe og et kæmpe lån at vinde, at Cyperns præsident, Nicos Anastasiades, søndag ankom i et specialfly, som EU-Kommissionen havde stillet til rådighed.

EU's økonomikommissær, Olli Rehn, har på forhånd advaret om, at en eventuel redningspakke kommer til at gøre ondt på cyprioterne.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.