Udland

Sidste jordiske rester fra MH17 er fløjet til Holland

Holland afslutter operation i Ukraine, som skal fastslå, hvordan malaysisk fly med 298 om bord blev skudt ned.

Mere end ni måneder efter, at det malaysiske passagerfly MH17 blev skudt ned over oprørsområder i det østlige Ukraine, blev de sidste jordiske rester af de 298 ofre lørdag fløjet til Holland.

Et hollandsk C-130-militærfly landede med syv kister om bord i den militære lufthavn i Eindhoven. Her stod flere ministre og familier til de døde og tog imod ved en kort højtidelighed,

De jordiske rester blev herefter ført i af sted i en lang bilkolonne til Hilversum nær Amsterdam. Det skete ad motorvejen, der var lukket for al trafik for at vise respekt for ofrene.

I Hilversum er efterforskere samlet for at fastslå, hvad der nøjagtigt skete, da flyet efter alt at dømme blev ramt af en raket 17. juli i fjor.

Flyet var på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur, hovedstaden i Malaysia, da det styrtede ned. Prorussiske oprørere er under mistanke for at have skudt flyet ned med et russisk Buk-missil.

Den militære flyvning fra Kharkiv i Ukraine lørdag var den 10. i rækken, som det hollandske luftvåben har foretaget i forbindelse med det styrtede fly, og det markerer afslutningen på operationen.

I alt er der transporteret 250 kister til Holland. Eksplosionen på flyet var så voldsom, at ligdele blev spredt ud over en flere kilometer lang radius.

De fleste om bord i det malaysiske fly var hollændere. To af ofrene er aldrig blevet identificeret.

Inden for de seneste uger har internationale eksperter igen fået tilladelse til at foretage undersøgelser på ulykkesstedet i Ukraine, hvor der fra sidste forår har udspillet sig voldsomme kampe mellem prorussiske oprørere og den ukrainske hær.

Her har efterforskerne foretaget 60 centimer dybe udgravninger, og det har resulteret i fundet af flere jordiske rester, vielsesringe og dele af bagage.

Dermed er undersøgelsen i Ukraine afsluttet.

- Vi har gjort alt, hvad der er menneskelig muligt, siger lederen af undersøgelsen, Pieter-Japp Aalbersberg.

/ritzau/dpa

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.