Byggeri

Sidste udskænkning: Jobfest i byggeriet ebber ud

Beskæftigelsen i byggeriet vokser, men både Dansk Byggeri og Dansk Industri ser mørke skyer i horisonten.

Hungeren efter nybyggede boliger - som her i Aalborg - er ved at aftage, og derfor vurderer Dansk Byggeri, at jobvæksten i byggebranchen meget vel kan løje af det kommende år. (arkivfoto)

Hungeren efter nybyggede boliger - som her i Aalborg - er ved at aftage, og derfor vurderer Dansk Byggeri, at jobvæksten i byggebranchen meget vel kan løje af det kommende år. (arkivfoto)

KØBENHAVN:Den danske byggebranche får meget ud af det økonomiske opsving, og beskæftigelsen voksede igen fra starten af 2019.

Siden nytår er 2400 flere kommet i arbejde i byggeriet, og dermed er beskæftigelsen på sit højeste niveau i omkring 11 år. Alligevel begynder Dansk Byggeri og Dansk Industri at tale om en opbremsning i byggeriets jobfest.

I en analyse skriver Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg, at efter en række år med mellem tre til fire procent flere job i byggebranchen, forventes 2019 at byde på en halvering af den vækst.

Det svarer til knap 3000 flere job på et helt år - lidt over, hvad der blev skabt alene i årets første tre måneder.

- Træerne vokser ikke ind i himlen. Det gør byggekranerne heller ikke. Vi forventer, at når vi kommer et par kvartaler længere frem, vil vi se en mere flad vækstkurve, siger han.

Efterspørgslen i byggeriet har groft sagt tre ben. Den største motor er husholdningernes appetit på renoveringer.

Herudover er der offentlige anlægsprojekter såsom metrobyggeri eller lignende og byggeri af nye boliger, når der er efterspørgsel efter dem.

- Vi tror, at boligbyggeriet er ved at nå toppen. Vej- og baneprojekterne fylder også mindre i beskæftigelsen end tidligere, siger Bo Sandberg.

- De private husholdninger er nok det stabile element inden for bygge- og anlægsbranchen. Hele renoveringsmarkedet udgør en solid rugbrødsbund.

- Så længe beskæftigelsen er høj, renten er lav og høje disponible indkomster hos befolkningen, vil der blive brugt penge på at renovere boliger.

Dansk Industri spår også, at "farten i byggeriet vil aftage lidt." Det skriver chefkonsulent Rikke Lysberg Bernbom i en analyse.

Hun mener også, at manglen på kvalificeret arbejdskraft kan blive et potentielt problem.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst