Sieg det med mønter

De for møntsamlere uundværlige Sieg-kataloger udkommer fredag 22. september. De fås i tre udgaver: ”Norden m. bilande”, 225 kr. ”Danmark m. kolonier” og et katalog ”Danmark 1869 – 2006” med afkrydsningsliste til 48 kr.
Udsnit af katalogets forside.

De for møntsamlere uundværlige Sieg-kataloger udkommer fredag 22. september. De fås i tre udgaver: ”Norden m. bilande”, 225 kr. ”Danmark m. kolonier” og et katalog ”Danmark 1869 – 2006” med afkrydsningsliste til 48 kr. Udsnit af katalogets forside.

På fredag kan man hos mønt- og boghandlere købe Nordens mest betydningsfulde kataloger over skandinaviske mønter samt mønter fra tidligere danske kolonier. Det er virkelig de kataloger, som har fingeren på pulsen inden for disse numismatiske område. Sieg er et væsentligt redskab for både nye og gamle samlere. Den er også til stor hjælp for samlere, der måske ikke er så velbevandrede inden for områder som kvalitetsbedømmelsen, møntmærker, fejl og uregelmæssigheder på mønterne. I både kataloget over ”Danmark” og i kataloget over ”Norden” gennemgås disse emner særdeles grundigt på en halv snes sider. Forfatterne holder sig grundigt orienteret om prisudviklingen hos mønthandlere og på auktioner både i Danmark og i de lande, der omgiver os. Det giver et rigtig godt grundlag for prisudviklinger på mønter, der sælges til højere pris end kataloget angiver. Men er måske knap så opmærksomme på auktioners prisfald, som virkelig også opleves. Der skal mod til at sætte priserne på mønter ned. Det skete for nogle år siden, hvor Siegs katalog skar igennem og lod priserne på en del danske guldmønter fra første halvdel af 1800-tallet falde i henhold til de realistiske priser. Selvfølgelig kan det være upopulært hos såvel handlere som samlere. Nedsættelser kunne forebygge, at møntkataloget ikke kom i samme situation som frimærkekatalogerne, hvor måske 90% af mærkerne handles til 10-15 procent eller mindre af katalogprisen. Generelt viser kataloget 2007 fortsatte prisstigninger på Christian IV’s mønter, men også en del stigninger på de store sølvmønter slået op til 100 år efter kongens død i 1648. Det viser sig, at prisstigningerne er væsentligst på kvaliteterne 1 og 1+. En hel del af guldmønterne fra samme periode er også steget godt. Ser vi på mønter fra de seneste 100 år har interessen for erindringmønter og 1 og 2 kr. i ”guld” været stigende. Siegs kataloger er absolut ”Bogen” for nordiske møntsamlere, men der skal meget snart ske en udvidelse af dækningsområderne. Siegs kataloger er trængt. Der en særdeles stærk efterspørgsel på katalogisering mønter fra mindst én konges regeringstid længere tilbage i tiden. Det gælder for alle de nordiske lande. Det vil nok kræve udgivelse i to bind. De kunne komme med et bind hvert andet år. Så er der også mere sikkerhed for at bedømme, om prisstigningerne er permanente og berettigede.