Sigtet: Røveri var et råb om hjælp

24-årig sigtet for voldsomt røveri mod Superbrugsen i Brovst takkede for at blive varetægtsfængslet på psykiatrisk afdeling

Foto: Martin Damgård

Foto: Martin Damgård

BROVST:- Jeg er ked af det, der er sket. Jeg er ked af, at det gik ud over et andet menneske. Det var et råb om hjælp.

Sådan sagde en 24-årige mand, der torsdag eftermiddag blev fremstillet i et grundlovsforhør, lige inden han takkede Retten i Hjørring for at blive varetægtsfængslet i fire uger i surrogat på en lukket psykiatrisk afdeling.

Den 24-årige er sigtet for det voldsomme røveri mod Superbrugsen i Brovst 6. februar, hvor en kunde blev stukket i siden, da han forsøgte at overmande den 24-årige. Derudover er han sigtet for røveriforsøg mod Fakta i Brovst umiddelbart forinden.

Ifølge den 24-årige begik han røveriet som en sidste desperat handling for at betale en narkogæld.

Narkogæld skulle betales

I retten forklarede den 24-årige velvilligt og detaljeret om episoderne, og han erkendte både røveriforsøget mod Fakta og røveriet mod Superbrugsen.

Han nægtede sig dog skyldig i grov vold ved at have stukket kunden med kniv. Ifølge ham var det et uheld.

Den 24-årige fortalte, at han var heroinmisbruger og hjemløs, og at han flere gange havde forsøgt at få hjælp i det psykiatriske system. I tiden op til røveriet, havde han lånt penge til sit misbrug af nogle "ret hårde typer", som han formulerede det.

Da gælden skulle indfries, forsøgte den 24-årige at låne penge af familie, og da alle muligheder var opbrugte, besluttede han sig for at begå røveri, forklarede han.

- Det var uheld

Han forsøgte sig først i Fakta i Brovst, men da det er en pengeløs butik, hvor han ikke kunne få adgang til pengene, forlod han stedet og gik direkte over til Superbrugsen.

Her gik han op til kasse, hvor der stod andre kunder og tog kniven frem.

- Jeg sagde, at jeg skulle have nogle penge, men det ville ekspedienten ikke give mig. Der stod en anden mand, som ikke sagde noget til mig, før han lå oven på mig nede på jorden, og bad mig om at stoppe, forklarede den 24-årige i retten.

Den anden mand var kunden i Superbrugsen, som overmandede den 24-årige.

- Jeg stoppede ikke, fordi adrenalinet pumpede i kroppen. Jeg lå ovenpå kniven, og da jeg ville tage den væk, rammer jeg ham. Det er meget beklageligt, for det var ikke min hensigt, fortalte den 24-årige.

Vil have hjælp

Efter tumulten gik den 24-årige hen til kassen og tog omkring 6.900 kroner, inden han stak af.

I retten forklarede han, at han smed kniven væk og brændte tøjet, han havde på og derefter straks brugte pengene til at betale sin narkogæld.

Da den 24-årige blev præsenteret for kravet om varetægtsfængsling på en psykiatrisk afdeling, takkede han med grådkvalt stemme.

- Jeg længe forsøgt at få hjælp af psykiatrien. Det er beklageligt, det der er sket, men jeg håber, jeg kan få hjælp, sagde han.