Sikkerhedsbranchen: Myndigheder kan forhindre dødsbrande

Myndighederne skal i langt højere grad opsøge de mennesker, der er i fare for at omkomme i brande.

Mens der er strenge krav til brandsikring i offentlige bygninger og på arbejdspladser, gør de danske myndigheder ikke nok for brandsikkerheden i private boliger.

Det mener Peter Hofman-Bang, der er overingeniør i Sikkerhedsbranchen - brancheforeningen for sikkerhed og sikring.

- Når man er i andre menneskers varetægt, går det offentlige ind med meget skrappe regler - på banegårde, lufthavne, plejehjem og så videre.

- Omvendt finder man den negative side af sikkerheden i de private boliger, siger Peter Hofman-Bang.

Reaktionen fra Sikkerhedsbranchen kommer, efter at nye tal fra Beredskabsstyrelsen har vist, at 70 danskere sidste år mistede livet i flammerne ved i alt 68 dødsbrande.

Men der er råd at hente, påpeger Peter Hofman-Bang, der i første omgang vil have røgalarmer i alle landets hjem.

- Det er det, jeg vil kalde den lavthængende frugt at få installeret røgalarmer i de cirka 25 procent af landets boliger, der endnu ikke har røgalarmer.

- Rigtig mange ældre mennesker har ikke røgalarmer, og derfor opfordrer vi til omsorg for de ældre fra deres børn og bekendte, siger Peter Hofman-Bang.

Han påpeger imidlertid, at myndighederne har en stor rolle i den yderligere forebyggelse.

- Mange af dem, der omkommer i brande, er ikke særlig let påvirkelige af normale kampagner. Det er ældre og folk fra de svagere sociale lag i samfundet.

- I England har man i de seneste 25 år fået banket dødstallet ned. Røgalarmer har de for længst fået sat op i alle hjem.

- Nu fokuserer de så massivt på hjemmebesøg i sårbare områder. Blandt andet i områder beboet af polske indvandrere har man sat massivt ind. Så sender de en brandmand ud, der fortæller om brandsikkerhed og muligheder for forebyggelse.

- Og det har altså gjort en enorm forskel, siger Peter Hofman-Bang og påpeger, brandrelaterede dødsfald i England er så få, at det svarer til, hvis vi i Danmark kun havde 30 dødsfald og ikke 70.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst